Blokklánc alapú okos személyi azonosító lesz a jövő

Egy univerzálisan kompatibilis, blokklánc alapú okos azonosító fejlesztésén dolgozik a Deloitte, mely kihathat az életünk minden területére. Egy olyan korban, ahol egyre nő a mobil és elektronikus eszközök használata, a személyi igazolvány mégis mindig papír alapú.

Határátkelés, vezetés, állami ellátások, mind olyan tevékenységek melynél az ügyintézésnél szükség van valami papír vagy műanyag személyazonosítóra. A különböző szervezetek rendszerint azonosítást kérnek az emberektől és cégektől. Gyakran ugyanazt az információt egy napon belül többször is meg kell adni.

A Deloitte egy blokklánc technológia alapú okos személyin dolgozik, mely megoldaná a papír alapú azonosítás problémáját örökre.

Egy okos azonosító ami mindenre jó

A digitális személyivel nem csak egyének és vállalatok azonosíthatóak, hanem bármilyen dolog is. Egy ideális világban az emberek a saját azonosításukat maguk végzik biztonságosan és ők határozzák meg, hogyan osztják azt meg. A Deloitte felismerte az igényt erre, de a végső céltól még messze vagyunk.

Virtuális identitás

Bármilyen digitális azonosító kapcsán központi kérdésként merül fel, hogy az azonosítást kit szolgál. Amikor az emberek információt osztanak meg magukról, automatikusan az az elvárásuk, hogy a privát szférájuk nem sérül és az azonosítási adatot arra használják ami miatt ők azt megosztották.

Egyre nagyobb az igény, az egyszerű különböző felületek közötti interakcióra. Olyan dolgok mint az önvezető autó, a drónok vagy más internethez kapcsolódó eszközök már a mindennapjaink része. Ezeknek az eszközöknek is szükséges egy olyan azonosítás, ami biztonságos de egyben könnyű használni és ellenőrizni is.
A Deloitte okos azonosító projektjének érdekessége, hogy a protokol a különböző blokkláncok között kompatibilis lesz, de a jelenlegi prototípust még csak az Ethereum blokkláncot fejlesztik.

A jelenlegi papír alapú azonosítási rendszerről való áttérés érdekében szükség lesz bevonni az összes érintett felet, az állami, a vállalati és a privát szféra együttes közreműködése elengedhetetlen. A Deloitte elképzelése szerint az okos azonosító elsődleges kibocsájtója az állam lesz, ami digitálisan egy harmadik fél jóváhagyásával válik hivatalossá. A jóváhagyás a blokklánc segítségével történik.

Azonosítás azoknak is akiknek eddig nem volt

A harmadik világ egyik legnagyobb problémája, hogy millió ember nem tudja magát azonosítani és ezáltal elesik alapvető szolgáltatásoktól és ellátásoktól. A Deloitte nem lát akadályt, hogy az okos azonosító technológiát kiterjesszék a fejlődő országokra is. Földrajzilag sem szabhat határt semmi a projektnek.

A Deloitte az alábbi videóban mutatta be, hogy fog kinézni az okos azonosító platformja

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük