Blokklánc segítségével működő okosváros akar lenni egy román település

A Fekete-tenger partján fekvő romániai Tuzla városa az IoT blokklánca mögött álló ARAX cégével nemrégiben stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ennek célja egy decentralizált fizikai infrastruktúra hálózat (DePIN) létrehozása lesz, ami ahhoz kell, hogy Tuzla “okosvárossá” válhasson. A kezdeményezés az ARAX IoT blokkláncát és mesterséges intelligencia (AI) technológiáit fogja használni az intelligens közvilágítás és más intelligens városi megoldások megvalósításához.

A projekt részletes bemutatása

A projektet három szakaszban hajtják végre. Az első szakaszban a tervezésről szól majd minden, ekkor készítik el a megvalósíthatósági tanulmányokat. Itt talán a legfontosabb a műszaki és pénzügyi megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése mellett az érdekelt felek bevonása, a közösségi igények felmérése. Enélkül ugyanis az egész projekt nem lesz életképes. A második szakasz lesz a ténylegesen már látható munka fázisa. Ekkor kísérleti jelleggel telepítenek majd megújuló energiával működő, függőleges tengelyű szélturbinákkal, napelemekkel és hibrid inverterekkel felszerelt közvilágítási lámpákat.

Ezeket az utcai lámpákat a Lunaº Mesh hálózatán keresztül kötik össze, amely WiFi hozzáférési pontokon és LPWAN átjárókon keresztül megbízható kapcsolatot biztosít az IoT hálózatához. Ez a blokklánc integráció az ARAX Blockchain-as-a-Platform (BaaP) platformját fogja használni a biztonságos, decentralizált működéshez. A Lunaº Mesh, a projekt kulcsfontosságú eleme, decentralizált hálózatként működik, ahol minden egyes csomópont több más csomóponttal is kapcsolatban áll, lehetővé téve a titkosított blokklánc-alapú kommunikációt. Így nem lesz szükség közös csomópontra, csatlakozási pontra, amitől a hálózat jelentősen biztonságosabbá és stabilabbá válik.

A Lunaº Mesh Okoseszköz Monitorozó Rendszere (SAMS) pedig megkönnyíti a különböző eszközök, például járművek és statikus csomópontok közötti kommunikációt, lehetővé téve a valós idejű adatfolyamot és felügyeletet.

A projekt végcélja

Az első két szakasz után jön majd a harmadik fázis, amikor az egész programot kiterjesztik majd Tuzla teljes területére és már nem csak az intelligens közvilágítási hálózat vonatkozásában. Ekkor jönnek olyan okosmegoldások még, mint az intelligens parkolás, hulladékgazdálkodás és nyilvános Wi-Fi integrálása. A DePIN-projekt sikerének kulcsa a partnerek együttműködési hatékonysága. Tuzlában az ARAX, az önkormányzat és a lakosság fog együtt dolgozni, hogy megosszák az erőforrásokat, a tudást és a felelősséget. Ez a megosztott gazdasági modell arra ösztönzi a lakosokat és a vállalkozásokat is, hogy hozzájáruljanak a város digitális infrastruktúrájához, fokozva a közösségi elkötelezettséget és növelve a projekt sikerének esélyét.

És ami igazán jó ebben a DePIN projektben, hogy a blokklánc- és decentralizált technológiai szerver része az egész kezdeményezésnek. Mondhatjuk, hogy a Tuzlában megvalósuló kezdeményezés a városüzemeltetés és az infrastruktúrafejlesztés új megközelítését képviseli. Az ARAX megoldásainak felhasználásával a kísérleti projekt célja, hogy mintát adjon az okosvárosok számára, hangsúlyt fektetve a fenntarthatóságra, a hatékonyságra és a közösség bevonására.