A kínai IT minisztérium a blokkláncok szabványosítását szorgalmazza

Egy november 12-én publikált dokumentumban foglaltak alapján a kínai kibertér adminisztrációs hivatal (CAC) a blokklánc szektor minél gyorsabb szabványosítását szorgalmazza.

A dokumentumot Zhou Ping jegyzi, aki az ipari és információtechnológiai minisztériumban dolgozik (MIIT) és egyben a kínai blokklánc technológiai és iparfejlesztési fórum főtitkára, valamint a szoftvermérnöki és értékelési osztály igazgatója a kínai elektronikus technológia szabványosítási kutatóintézetnél.

A dokumentum álláspontja, hogy a blokklánc rendszerek kínai szektorokban történő hasznosításánál szükség van egy blokklánc architektúra szabványra.

Kínában már 2016 óta foglalkoznak a blokkláncok szabványosításával mikor egy helyi ügynökség fehér könyvében felvázolta a blokklánc szabványosítás 5 fő témakörét: alapítói eljárások és módszerek, interoperabilitás, üzlet és applikációk, valamint információbiztonság.

Ugyanez az ügynökség 2018. májusában már felvázolta az alap architektúra szabványát, állítólagosan 10 nemzetközi blokklánc szabvány alapjait lefektetve, beleértve a terminológiát, alapkoncepciót, architektúrát, kategorizálást és ontológiát. Jelenleg a projekt már fejlesztési fázisban van.

Mialatt a blokklánc szabványosítás kezd lendületet kapni Kínában, a dokumentum megjegyzi, van pár akadály amin még át kell küzdenie magát mielőtt iparilag felhasználható formát öltene. Egyik ilyen rész a félreértések kezelése, továbbá a blokklánc technológiai alkalmazások éretlen és egyensúlytalan kezelése a különböző iparágak által. A dokumentum azt is felrója, nincs elegendő tehetség a piacon és szorgalmazza a szabványokat alkalmazó munkaerő képzését is.

Az író szerint az országnak fel kell gyorsítania a szabványosítást mivel a technológia potenciálja messze túlmutat a pénzügy, logisztika, társadalmi jólét, kultúra és szórakoztatóipar mezsgyéin

Az író hozzáteszi, Kínának meg kell ragadnia az alkalmat, hogy kulcsszerepet játsszon a nemzetközi blokklánc szabványosítás kialakítása területén, amit egyben a hazai piacokra is alkalmazni lehet.

Kínai döntéshozók nem először szólalnak fel a blokklánc szabványosítás mellett sürgetve a felelős szerveket: a kormány egy külön bizottságot állított fel a célra és a menetrend szerint 2019. végére elkészül a kínai blokklánc szabvány.