Blokklánc tranzakció megfigyelő technológiát fejlesztett az orosz hírszerző ügynökség

Az orosz hírszerző ügynökség egyik ága azt állítja, hogy egy olyan új technológiát fejlesztett ki a kriptovaluta tranzakciók követésére, amivel részben de-anonimizálni tudja a bitcoin (BTC), ethereum (ETH), omni (OMNI), dash (DASH) és monero (XMR) tranzakciókat.

A vívmány mögött az állami pénzügyi ellenőrző szervezet, a Roszfinmonitoring áll, ami egy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozására koncentráló ügynökség.

A hírt megszellőztető RBC portál egy általuk elfogott levélre hivatkozik, amit a Roszfinmonitoring küldött az orosz Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Tömegtájékoztatási Minisztériumnak.

A levél szerint a Roszfinmonitoring kifejlesztett egy prototípus platformot, ami AI technológia segítségével kategorizál tranzakciókat és azokat párosítja különböző tranzakció profilokkal.

A levélből az is kiderül, hogy a platform iránt már több ország is érdeklődik és részben hasonlít az amerikai Chainalysis megoldásaira.

Segítségével az állami szervezetek  képesek lesznek felügyelni és elemezni a digitális pénzügyi eszközök mozgását, azonosítani szolgáltatókat, nyomozásba kezdeni illegálisan forgalomban lévő kriptók után, részben felfedni a Bitcoin, Ethereum, Omni, Dash és Monero hálózati tranzakcióban résztvevők kilétét, kereséseket végrehajtani az interneten kriptovaluta alapú terrorizmus finanszírozást említő bejegyzések és képek után kutatva, valamint kriptodeviza alapú pénzmosáshoz és terrorizmus finanszírozásához köthető üzeneteket elfogni.

A levél azt is részletezi, hogy a projekt kifejlesztésére forrásokra, mintegy 10.4 millió dollárra van szüksége a következő 3 évben.

Az RBC híroldal hozzáteszi, a kormány és az ügynökség nem kívánta konfirmálni a levél hitelességét, csak annyit tettek hozzá, hogy az orosz Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Tömegtájékoztatási Minisztérium kapott AI technológia hasznosítását célzó ajánlatot a Roszfinmonitoringtól, de ennél többet nem árultak el.

Hiteles forrásokra hivatkozva a cikk megemlíti, hogy az orosz ügynökségek már 2018 óta dolgoznak blokklánc tranzakciók anonimitást feloldó megoldásokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük