BMW: óriási hiba az új benzines és dízel autók forgalomba helyezésének tilalma

Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója ismét kiállt a benzin- és dízelüzemű autók 2035-től esedékes betiltása ellen. Az autógyár feje csalódottságának adott hangot az általa (és mások által) helytelennek tartott döntés miatt.

Oliver Zipse a Focus német magazinnak úgy fogalmazott: “Ha az új, hatékonyabb motorokat betiltják, az emberek tovább fogják vezetni régi autóikat. Továbbá, ha technológiai szempontból mindent egy lapra teszünk fel, a piaci árak ennek megfelelően emelkedni fognak. Egy ilyen kemény lépés senkinek sem áll érdekében”, megismételve egy már hónapokkal ezelőtt is hangoztatott véleményét, amikor a BMW vezérigazgatója hanyagságnak nevezte a belső égésű motorok leállítását.

Az elektromos autók feltöltéséhez szükséges villamos energiával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy mindennek lehet nevezni csak fenntarthatónak nem, ha azt szénből és gázból állítják elő: “Senki sem tudja, hogy pontosan mikor és hogyan tudjuk majd biztosítani az ellátást megújuló energiákkal” – figyelmeztetett ismét a BMW vezére, majd kijelentette: “A helyzet akkor fog kritikussá válni, ha tiltások vannak, de nincsenek hosszú távon életképes alternatív megoldások”.

Mindenesetre a BMW szándékam az, hogy betartja a törvényt, tehát eleget tesz az uniós szabálynak, és félmillió akkumulátoros autót kíván értékesíteni: “Ez kétszámjegyű növekedést jelentene” – tette hozzá a bajor vállalat vezetője.

Az év első kilenc hónapjában a BMW csaknem 250 ezer teljesen elektromos járművet adott el, bizonyítva, hogy a zöld piac egyik kiemelkedő vállalata. A cél az, hogy megpróbálják aláásni a Tesla hegemóniáját, amely a Model Y-al 2023-ban Európa és a világ legkelendőbb autója lett.