Boeing-informátor: „Ha bármi történik velem, az nem öngyilkosság”

A család egy közeli barátja szerint a férfit valaki „el akarta hallgattatni”. 

A dél-karolinai Charleston megye boncnoki hivatala a héten közölte, hogy a Boeing egykori dolgozója, a 62 éves John Barnett öngyilkosságot követett el, és egy saját kezűleg okozott lövési sérülés okozta a halálát. A Boeing-informátor azonban állítólag arra intette a család egy közeli barátját, hogy ne higgye el, ha bejelentik, hogy öngyilkos lett.

Barnett 32 évet dolgozott a Boeingnél, ahonnan 2017-ben távozott. A férfi arról számolt be, hogy a munkája során megpróbálta felhívni az illetékesek figyelmét a gyártási problémákra, a vállalat azonban nem kezelte igyekezetét a legbarátságosabban.

Ügyvédei szerint Barnett „nagyon komoly biztonsági problémákat tárt fel a Boeing 787 Dreamlinerrel kapcsolatban, és ennek következtében megtorlásoknak és ellenséges munkakörnyezetnek volt kitéve”. Éppen folyamatban volt az ezzel kapcsolatos jogi panasza a Boeing ellen.

„Nagyon jó kedélyállapotban volt, és alig várta, hogy ezt a életszakaszát maga mögött hagyja és tovább lépjen. Nem láttunk semmilyen jelet arra, hogy öngyilkosságot készült elkövetni. Senki sem tudja elhinni” – nyilatkozták a férfi ügyvédei.

Kiderült, hogy Barnett közeli barátainak azt mondta, ne higgyék el, ha azt mondják, hogy öngyilkos lett.

A volt minőségirányítási vezető állítólag rendkívül határozott választ adott a család egyik barátja, Jennifer által feltett kérdésre azt illetően, aggódik-e a biztonságáért.

„Nem félsz?” – kérdezte Jennifer. – „És ő azt mondta, ‘Nem, nem félek, de ha bármi történik velem, az nem öngyilkosság.’”

Tudom, hogy nem követett el öngyilkosságot. Kizárt dolog. Túlságosan szerette az életet. Túlságosan szerette a családját. Túlságosan szerette a testvéreit ahhoz, hogy kitegye őket annak, amin most keresztül mennek

– tette hozzá.

A család barátja szerint feltételezhetően a Boeing képviseletében valakinek „nem tetszett, amit mondott”, és „el akarta hallgattatni” anélkül, hogy ez bárkihez visszavezethető lenne.

„Ezért nézett ki úgy, mint egy öngyilkosság” – mondta Jennifer, aki utoljára február végén találkozott az informátorral.

Barnett ügyvédei azt mondták, hogy készen állnak a júniusi ügy folytatására.