Új üzemet nyit a Boeing, tovább növeli a repülőgép-gyártó célárfolyamát a Goldman Sachs

A Boeing megítélése 2024-ben vegyes képet mutat. A repülőgép-gyártó számára a 737 MAX modell válsága és az ezt követő minőségi problémák helyrehozása rendkívül sok energiaforrást ölel fel, ami a vállalat beszámolóiban és gazdasági helyzetében is megnyilvánul.

A versenyhelyzet fokozódása miatt a Boeing új mérnöki létesítmény megnyitását jelentette be, melynek következtében a Goldman Sachs tovább növelte célárfolyamát. Elérkezett az idő, hogy Boeing részvényt vásároljunk?

Új létesítményt nyit a Boeing

A Boeing kedd délután jelentette be, hogy új mérnöki létesítményt hoz létre Floridában, a Daytona Beach-en. A vállalat kezdeti tervei között az szerepel, hogy a gyár a védelmi és kormányzati szolgáltatások portfóliójához fog kapcsolódni, és idén közel 200 mérnököt kívánnak felvenni. A létesítmény 2024 késő őszén kezdheti meg a működését, melyben katonai repülőgép-programok mellett fejlett technológiai alkalmazások fejlesztésére fognak fókuszálni.

A Boeing közlése szerint arra számítanak, hogy az elkövetkező években a létesítmény létszáma megduplázódhat. Korábbi bejelentések alapján a repülőgép-gyártó májusban 24 kereskedelmi repülőgépet szállított le, ami az előző éves adatokhoz képest több mint 50%-os csökkenést jelent. A minőségbeli problémák miatt a vállalat lassabb összeszerelősorokra váltott, hogy fenntarthassák a kiemelkedő munkát.

Tovább növeli a Goldman Sachs célárfolyamát

A reputációs problémák természetesen a vállalat pénzügyi helyzetében is meglátszik. 2024 első negyedévében a Boeing 355 millió dolláros nettó veszteséget közölt, ez részvényenként 0,56 dollárt jelent. Habár ez javulás az első negyedévhez képest, a bevételek folyamatos csökkenése konstans nyomást gyakorol a vállalatra. A szabad pénzáram és a globális szolgáltatási szegmens 9%-os növekedése a vállalat pénzügyi helyzetének javuló tendenciáját mutatja, ugyanakkor az iparági bizalom újjáépítése megnehezíti a gazdasági helyzet helyreállítását.

Ennek ellenére a Goldman Sachs tovább növeli a Boeing részvényárfolyamára vonatkozó várakozásokat és egyértelmű vásárlást ajánl a befektetők számára. Az amerikai nagybank 243 dolláros célárfolyamot fogalmazott meg, mely 30%-os növekedést prognosztizál a most 185,50 dolláros részvény számára. A New York-i tőzsdén jegyzett részvény idén már 26,3%-os csökkenésen van túl, történelmi csúcsához képest (430,35 dollár, 2019 március) 57%-ot esett.

A Boeing részvényének technikai elemzése, forrás: TradingView

Amennyiben a részvény kitör a lefelé tartó csatornából, könnyedén elindulhat a 240 dolláros célárfolyam felé. Ezt a fundamentális adatok stabilizálódása és a makrogazdasági helyzet javulása megerősítheti és felgyorsíthatja.