A brazil központi bank felfüggesztette a Whatsapp fizetési szolgáltatását

Brazília központi bankja felfüggesztette a WhatsApp fizetési funkcióit alig egy hónappal a bevezetésük után.

A brazil központi bank elrendelte, hogy a két nagy bankkártya kibocsátó a Mastercard és a Visa, függessze fel a Facebook Whatsapp pénzátutalások feldolgozását.

A Cointelegraph Brazil hírportál által megosztott hivatalos információk szerint a brazil nemzeti bank a megfelelő versenykörnyezet megőrzése érdekében megtette a szükséges lépéseket a Whatsapp Pay ellen.

Amennyiben a Visa és a Mastercard nem függeszti fel a Whatsapp fizetéseket, és ezzel ellentmond a központi bank kérésének, súlyos bírsággal és úgynevezett adminisztratív szankcióval kell szembenéznie. A pénzintézet azt nyilatkozta, hogy azért szünetelteti a Facebook Whatsapp fizetési szolgáltatásait az ország határain belül, mert így kíván időt nyerni a brazil fizetési rendszer működését veszélyeztető kockázatok ellenőrzéséhez. A bank úgy fogalmazott, hogy “egy gyors, biztonságos, átlátható, nyílt és olcsó fizetési rendszert szeretne biztosítani az állampolgárok számára”.

A Whatsapp a hónap elején indította el új fizetési szolgáltatásait Brazíliában közel két éves tesztelés után. Brazília a Whatsapp második legnagyobb piaca, hiszen több mint 120 millió felhasználóval rendelkezik.

Annak ellenére, hogy az intézmény gyors lépéseket hozott a Whatsapp ellen azt is bejelentette, hogy a fizetési funkció valószínűleg a PIX-be lesz integrálva, amely a központi bank hamarosan érkező blokklánc jellegű digitális fizetési rendszere. A Whatsapp szóvivője a Bloombergnek azt mondta, hogy a cég támogatja a PIX projektet, és azt tervezi, hogy a szolgáltatást beépíti a fizetési rendszerbe.

“Támogatjuk a központi bank digitális fizetésekkel kapcsolatos PIX projektjét, és partnereinkkel együtt elkötelezettek vagyunk abban, hogy rendszereinket integráljuk, amikor a PIX elérhetővé válik.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük