700 év után először csökken a világ népessége

A The Lancet című tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent nagyszabású tanulmány szerint a termékenységi ráta nagymértékű csökkenése évtizedeken belül azt eredményezheti, hogy a világ népessége csökkenni fog, és talán soha többé nem fog helyreállni.

A Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott tanulmány megállapította, hogy 2050-re 204 országból 155-ben a népességszám fenntartásához szükségesnél alacsonyabb lesz a születési ráta.

A tanulmány megjegyzi, hogy 2021-ben a „teljes termékenységi ráta” világszerte 2,23 volt, ami alig haladta meg a népességnövekedés fenntartásához szükséges 2,1 gyermek/nő értéket.

Hatalmas változás 70 év alatt a termékenységi mutatószámokban

Jelentős változást jelent ez 1950-hez képest, amikor ez a szám 4,84 volt. A kutatók előrejelzése szerint a jövőben ez a tendencia folytatódik: 2050-re 1,83, 2100-ra pedig 1,59-re csökken az arány.

A tanulmány megállapítja, hogy mire az emberiség 2100-at írhat, már csak 26 országban lesz olyan születési arányszám, amely meghaladja a halálozások számát, és „a világ nagy része természetes népességcsökkenésbe megy át”.

Egy ekkora változás azt jelentené, hogy hét évszázad óta először fordulna elő ilyen esemény.

Az 1300-as évek közepén a fekete halálnak is nevezett bubópestisjárvány miatt 50 millió ember vesztette életét. A félelmetes járvány miatt 400 millióról 350 millióra csökkent a világ népessége.

Dr. Natalia Bhattacharjee, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a csökkenő termékenységi arányszám „teljesen át fogja alakítani a világgazdaságot és a nemzetközi erőegyensúlyt, és szükségessé teszi a társadalmak újjászervezését”.

Elképesztő társadalmi változások várhatók

Bhattacharjee, a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) vezető kutatója azt is megjegyezte, hogy a változás egyik fő következménye a bevándorlás növekedése lesz. A népáradat azokból az országokból várható, ahol megmarad a „baby boom” (például a szubszaharai Afrikából), a cél az lesz, hogy pótolják a munkaerőhiányt az öregedő népességű országokban.

Stein Emil Vollset professzor, az IHME vezető szerzője azt is megjegyezte, hogy a világ a népességfogyás miatt „elképesztő társadalmi változásokkal néz szembe a 21. század folyamán”.

A most közzétett eredmények félelmetesen egyeznek azon előrejelzésekkel, amelyekre – mások mellett – Elon Musk is figyelmeztet már hosszú évek óta. Musk a népességfogyást „civilizációs fenyegetésnek” nevezve arra a veszélyre hívja fel a figyelmet, hogy az emberiség szó szerint el fog tűnni, ha nem teszünk valamit a trend megfordítása érdekében. Elon Musk szerint: „a népesség összeomlása potenciálisan a legnagyobb veszélyt jelenti a civilizáció jövőjére nézve”.

A lényeges problémákra  senki nem figyel eléggé

Miközben az öko-őrültek a gyermekvállalás „erkölcsi problémái” miatt dühöngenek, a termékenység csökkenésének lehetséges okait, mint pl. a műanyagot és a vegyszerekkel zsugorodó péniszeket és a spermaszámot szinte figyelmen kívül hagyják.

A rideg valóság az, hogy a globális termékenység világszerte összeomlik, és az évszázad végére szinte minden országban csökkenni fog a népesség.

Dél-Koreában és Japánban kétszer annyi ember hal meg, mint ahányan születnek. Nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy kiszámítsuk, mi fog történni hamarosan.

Ezek az országok már fontolgatják a tömeges migráció elfogadását, Dél-Korea igazságügyi minisztere pedig nemrégiben kijelentette, hogy az országot „demográfiai katasztrófa” és a lehetséges kihalás fenyegeti.

E szörnyű valóság ellenére a modern kultúrában ma már mindennapos, hogy a fiatalok valóban azt hiszik, hogy a nagyobb jó érdekében fel kell hagyniuk azon emberi ösztöneikkel, amelyek a szaporodásért felelősek: