Kimcsi prémium után itt a curry prémium? 500 dolláros feláron a Bitcoin Indiában

A Bitcoin (BTC) jelenleg 500 dolláros feláron kereskedik Indiában az indiai rúpiában számoló BitBns.com kriptotőzsde adati alapján.

A publikáció idején 1 bitcoin árfolyama 8 lakh, ami 800 000 indiai rúpiának felel meg, dollárra átszámítva 11500 dollárt jelent, ami 500 dollárral több, mint a bitcoinaverage.com globális BTC árfolyama.

Az extrém prémium az országban székelő befektetők vásárlási nehézségeinek tudható be. A múlt évben az indiai bankok és pénzügyi intézmények el lettek tiltva a központi bank által, hogy kriptovalutákhoz kapcsolódó tranzakciókat dolgozzanak fel.

És mindez még csak a kezdet lehet Indiában ugyanis egy helyi munkacsoport azon dolgozik, hogy totális tiltást lehetővé tevő törvénytervezeten fogadjanak el az országban, hogy így válasszák le az alternatív, digitális eszközbefektetéseket a hagyományos pénzügyi szektorról.

Kimcsi prémium után itt a Curry prémium? 500 dolláros felár Indiában

A BitBns kriptotőzsde egyike a megmaradt indiai rúpiában kereskedő tőzsdéknek az országban és egyelőre nem érzi a fokozódó állami nyomást. Ebben persze segít, hogy a platform egy P2P piactér és a felhasználói egymás között ütik nyélbe a bitcoin kereskedési ügyleteiket anélkül, hogy a platform közvetítőként szerepet vállalna. A Coindelta, egy másik népszerű indiai tőzsde nem volt ilyen szerencsés és múlt évben bezárta a kapuit.

A magas prémium egyben növekvő keresletet is feltételez Indiából, ahol az árfolyamot kontraproduktívan az állami fókusz is hajthatja felfelé. Az indiai milliók többsége rákényszerül a P2P oldalak használatára, mivel többségük nem rendelkezik nemzetközi banki szolgáltatásokkal, így kénytelenek a helyi váltókon bitcoinhoz jutni. A CoinDance kriptoelemzési oldal adatai szerint a Localbitcoins P2P kereskedési adatok szerint március-április hónapokban megszaladt a BTC adásvétel az országban.

India kormánya fél a Bitcointól

India kormánya úgy tűnik elszánt, hogy elzárja lakosságát a digitális eszközök használata elöl. Erre egy friss példa, amit 2016 végén történt. A kormány akkor mindenféle előzetes konzultáció és értesítés nélkül megsemmisítette az 500 és 1000 rúpiás forgalomban lévő bankjegyeket. A kormány a lépést demonetizációs akcióként tüntette fel. Az 500-as és 1000-es bankjegyek jelentették az országban forgalomban lévő készpénz felét.

A kormány szerint a korrupció és a feketegazdaság elleni küzdelem jegyében született a döntés, de a statisztikák mást mutatnak. A kudarcos kivitelezés a GDP 1%-át és mintegy 1.5 millió elvesztett állást eredményezett.