Dagad a kiszivárgási botrány, Ukrajna mélységesen csalódott

A Pentagon szigorúan titkos dokumentumai, amelyek az elmúlt hetekben szivárogtak ki az interneten, de amelyeket a mainstream média csak az elmúlt napokban kezdett megerősíteni és hitelesnek nyilvánítani, tartalmaznak néhány kínos felfedezést. Most az amerikai igazságügyi minisztérium és a hírszerzés tisztviselői azon vannak, hogy a szivárogtatót minél előbb megtalálják.

A CNN hétfőn az interneten megjelent dokumentumok egyike alapján megerősítette, hogy az Egyesült Államok kémkedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után – ez a leleplezés “mélységes csalódottságot” váltott ki a kijevi tisztviselőkből.

“Az egyik dokumentumból kiderül, hogy az Egyesült Államok kémkedett Zelenszkij után” – jelentette ki a CNN. “Ez nem meglepő, mondta egy Zelenszkijhez közel álló forrás, de az ukrán tisztviselők mélységesen frusztráltak a kiszivárogtatás miatt”.

Az amerikai hírszerzési dokumentum azt sugallja, hogy az amerikai tisztviselők aggódtak Zelenszkij esetleges döntése miatt, hogy mélyen orosz területre csapjon le, ami eszkalálná a háborút, és potenciálisan közvetlen összecsapásokba sodorná az oroszokat és a NATO-t.

Az amerikai hírszerzési jelentés azt állítja, hogy Zelenszkij február végén “azt javasolta, hogy pilóta nélküli légi járművekkel csapást mérjenek az oroszországi Rosztov területen lévő orosz telepítési helyszínekre”, mivel Ukrajna nem rendelkezik olyan nagy hatótávolságú fegyverekkel, amelyek képesek lennének ilyen messzire eljutni.

A Washington Post azt írta, hogy “úgy tűnik, hogy a dokumentumok nagy részét a tél folyamán Mark A. Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke és más magas rangú katonai tisztviselők számára készítették, de a szükséges biztonsági engedélyekkel rendelkező más amerikai személyzet és szerződéses alkalmazottak számára is hozzáférhetőek voltak”.

A különböző médiaforrások több fontos felfedezést tettek a kiszivárgott dokumentumban:

  • Az orosz Wagner-csoport megpróbált fegyvereket szerezni egy NATO-tagországtól: Törökországból. Továbbá a Wagner egyes belső jövőbeli terveit nyilvánvalóan ismeri az amerikai hírszerzés.
  • Az orosz erők követésére használt érzékeny műholdas technológia részletei, nevezetesen a “LAPIS videó” – amelyet fejlett műholdas rendszerként írnak le, és amely eddig szigorúan őrzött titok volt.
  • A Pentagon által készített ukrajnai harctéri értékelések
  • The Guardian: “Az egyik dia szerint a NATO-tagországok, Franciaország, Amerika, Nagy-Britannia és Lettország több, kevesebb mint száz fős különleges műveleti kontingense már aktív Ukrajnában”.
  • A CIA, az NSA, a Védelmi Hírszerző Ügynökség, a bűnüldöző szervek és a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) hírszerzési tevékenységének leírása.
  • Ukrajna robusztus, szovjet korabeli légvédelme — amely eddig minimálisra csökkentette az orosz repülőgépek részvételét — a következő hetekben kifogyhat a lőszerből
  • Egy állítólagos CIA hírszerzési frissítés – azt állítja, hogy az izraeli Moszad támogatta a Netanjahu miniszterelnök legfelsőbb bírósági reformterve elleni tüntetéseket
  • Egy jelentés szerint az ukrán légvédelem veszélyben van, ha nem erősítik meg a nyugati szövetségesek

Az incidens Oroszország számára is kínos lehet, mivel az orosz fél azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés mélyen behatolt a kormányzat egyes kulcsfontosságú területeire, például a védelmi minisztériumba.

“A hangsúly most azon van, hogy ez egy amerikai kiszivárogtatás, mivel sok dokumentum csak amerikai kézben volt” – mondta Michael Mulroy, a Pentagon korábbi tisztviselője a Reutersnek. Az elektronikus letöltésekkel ellentétben úgy tűnik, hogy a kiszivárogtatások többsége papíralapú dokumentumokról készült fényképek formájában történt.