DeFi: 2020-ban 100 millió dollárt nyúltak le a hackerek

Idén összesen közel 100 millió dollárt loptak el a kibertámadók különböző Defi projektekből.

A CipherTrace legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy 2020-ban eddig közel 100 millió, egész pontosan 99,2 millió dollárnyi vagyont loptak el a hackerek a DeFi platformokról. Az idei év első felében a kriptovaluta szektort sújtó összes kibertámadás 45%-ának a DeFi volt az áldozata. 2020 második felében a hackertámadások már 50%-a volt a DeFi projektekhez köthető. Ez az jelenti, hogy idén az összes kibertámadás során meglovasított pénz 21%-a a decentralizált pénzügyi felületekhez kapcsolódott.

2020 legnagyobb hackertámadása minden kétséget kizáróan a KuCoin ellen elkövetett akció volt, mely során a hackerek 281 millió dollárt loptak el és egyes jelentések szerint DeFi platformokon keresztül akarták azt tisztára mosni. A KuCoin-nak végül sikerült az eltulajdonított vagyon 84%-át visszaszereznie, melyről tegnap mi is beszámoltunk.

2019-ben még nem voltak igazán számottevő a DeFi-al kapcsolatos hackertámadások, hiszen a 2020-as év hozta el a DeFi berobbanását.

A CipherTrace jelentése rámutatott arra, hogy a DeFi protokollok gyakran nem felelnek meg az előírásoknak. Nem vezetnek elfogadható KYC (know your customer) nyilvántartást, így bárki hozzájuk férhet, ami következtében igazi pénzmosodává válhatnak. Ezenkívül az alapjául szolgáló okos szerződések néha nincsenek hitelesítve, sebezhetőek, amiket a hackerek könnyen kihasználhatnak.

A CipherTrace szerint a DeFi folyamatos növekedése előbb vagy utóbb felkelti a globális szabályozók figyelmét is. A FATF (Pénzügyi Akció Munkacsoport) az útmutatóiban például már a decentralizált tőzsdékről is ír. A FinCEN pedig a kriptovaluta automatákra vonatkozó szabályokat a DEX-ekre is alkalmazni szeretné. Úgy tűnik, hogy a SEC is érdeklődik a DeFi iránt, különös tekintettel a csalás kockázatára, miközben az Európai Unió egy Crypto-Assets Markets (MiCA) elnevezésű javaslaton dolgozik, amely megtiltaná a decentralizált tőzsdéknek, hogy európai állampolgárok számára kínálják szolgáltatásaikat, hacsak nem rendelkeznek valamelyik EU-tagállamban székhellyel.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük