Dél-Afrika: A legtöbb omikronnal fertőzöttnek nincs tünete, elég a pánikból

Olyan hír érkezett Dél-Afrikából, amelyet valószínűleg egyetlen európai kormánytól sem fogunk mostanság hallani. Az afrikai ország kormányának hivatalos tanácsadói azt javasolták, hogy állítsák le a covidos esetek nyomkövetését és a karanténba helyezést azoknál, akik kapcsolatba kerülhettek a COVID-19 legújabb mutációjának számító omikronnal. A járványkutatók ugyanis úgy vélik, hogy a variáns terjedését nem lehet ezekkel az intézkedésekkel megállítani, ráadásul a legtöbb esetben olyan enyhe tüneteket okoz, amiért értelmetlenség lenne a fél országot megbénítani.

Ismét itt a karácsony és Európa a változatosság kedvéért megint bezárkózik. Az újabb lezárás oka pedig nem más, mint az omikron elterjedésének megállítása. Míg a vén kontinens begyepesedett politikusai a már 100 alkalommal sem működő bezárkózást erőltetik 101-edszerre is, addig más országok másképpen viszonyulnak a COVID-19 új variánsának megjelenéséhez.

A News 24 tudósítása szerint a dél-afrikai miniszteri tanácsadó bizottság levélben fordult Joe Phaahla egészségügyi miniszterhez, amelyben azt javasolja, hogy a kormány fejezze be a kontaktok karanténba zárását, mivel a jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzetben ez már egyszerűen nem életképes.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy “a bizottság szerint a kontaktok nyomon követése már nem szükséges, és azt is azonnali hatállyal le kell állítani”.

A bizottságban jelenlévő kutatók és tanácsadók megjegyzik, hogy a lezárások és a karantén már nem hatékony a betegség terjedésének megfékezésére. A szakértők szerint a lakosság már egy tetemes része immunis, vagy azért mert átesett a betegségen vagy már megkapta az oltást. Külön kiemelik azt is, hogy a nagyszámú tesztelés erősen torz képet ad a COVID-19 járvány alakulásáról, az omikronnal fertőzött emberek ugyanis nem is tapasztalnak tüneteket.

Véleményük szerint teljesen értelmetlen tünetmentes vagy némi orrfolyást mutató embereket két hétre elzárni. A bizottság azt írta, hogy “a karantén és a kontaktok felkutatása elhanyagolható közegészségügyi haszonnal jár a dél-afrikai környezetben”.

A tanácsadók figyelmeztettek továbbá az ország lezárásának negatív hatásaira is egy olyan variáns esetében, amely nem indokol ilyen drasztikus lépést.

A levélben azt írták, hogy a karanténba zárásnak súlyos negatív következményei lehetnek, például a jövedelem kiesése és a munkahely elvesztése. A kontakt személyek felkutatása és bezárása pedig teljesen értelmetlen, maximum akkor kell valakit megvizsgálni és izolálni, ha tényleg tüneteket mutat.

A bizottság véleménye egybecseng a dél-afrikai tudósok és tisztviselők tanácsaival, akik már napok óta azt szorgalmazzák, hogy mind a kormány, mind a média fejezze be az omikronnal kapcsolatos riogatást.