Dél-Koreában adómentes a kriptovalutákból származó jövedelem

  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dél-Korea megerősítette a hírt, miszerint a jelenlegi adószabályzatuk értelmében az egyéni befektetők kriptovalutából származó nyereségére nem vethető ki személyi jövedelemadó. A kormány azonban felülvizsgálja majd a nemzetközi tendenciákat, a legnagyobb országok adózási szabályait. Ezek után pedig esetlegesen módosítani fogja a kriptovaluták adóztatására vonatkozó jogszabályokat. 

Adómentesség

A dél-koreai Gazdasági és Pénzügyminisztérium hivatalosan bejelentette, hogy az egyéni befektetők kriptovaluta kereskedéséből származó nyeresége nem adóztatható meg a jelenlegi adózási szabályok értelmében. Nem kell adót fizetni olyan tevékenységekből szerzett jövedelem után, amelyet az adózási jogszabályok nem definiálnak. Mivel a jelenleg hatályban lévő adójog a „virtuális valuta” kifejezést nem tartalmazza sehol, így a tranzakciók nem adóztathatók meg. A minisztérium azt nyilatkozta:

„A virtuális eszközök tranzakcióiból származó nyereség az adójogban nem szerepel jövedelemként, így nem is adóköteles.”

Módosíthatják a szabályzatot

Dél-Koreában ugyan a kriptovalutákból származó jövedelem még adómentes, a Gazdasági és Pénzügyminisztérium a jogszabályok módosításáról folytat megbeszéléseket, állítja a minisztérium egyik tisztviselője. A törvényjavaslatot várhatóan 2020 első felére készítik el. Ugyanakkor a javaslat beterjesztése előtt még tisztázni kell pontosan, hogy mik is a kriptovaluták, a nyereséget tőkenyereségként kell e kezelni vagy sem. Emellett fontos azt is meghatározni, hogy a kormány hogyan kívánja lehívni a kriptotőzsdék kereskedési nyilvántartásait, amiből az adóbefizetést meg tudnák állapítani. A kriptovalutáknak jogi státuszra lenne szüksége még mielőtt azt törvénybe lehetne iktatni. A minisztérium kijelentette, hogy

„Egy, a virtuális eszközökre vonatkozó adózási tervet készítünk. Előtt megvizsgáljuk a nagyobb országok adózási és számviteli szabályzatát, a pénzmosás megakadályozása érdekében a nemzetközi szinten folytatott megbeszéléseket és tendenciákat.”

Külföldi kereskedők, belföldi kriptotőzsdék

Míg a belföldi kriptovaluta ügyleteket nem adóztatják, addig az ország adóhivatala 69,5 millió dollár forrásadóhoz jutott a Bithumb, Korea egyik legnagyobb kriptotőzsdéjétől. „A Bithumb-nak 80,3 milliárd wont kell fizetnie, amely összeget a külföldi ügyfeleitől kell behajtania, ami viszont gyakorlatilag lehetetlen”, állította Kim Woo-cheol, a Szöuli Egyetem adóprofesszora, a Korea Joongang Daily újság szerint. A média azt is írta, hogy a Bithumb megtagadhatja a külföldi ügyfelektől való adó beszedését. A vállalat állítólag pert indít az adóhatóság ellen.

Kripto profit, mint tőkenyereség

Az NTS a külföldi kereskedők kriptovaluta nyereségét vegyes jövedelemként kategorizálta. Ez a kategória tartalmazza az olyan jövedelmeket, mint például a különféle jutalmak vagy lottójátékok, írta a Korea Joongang Daily. Ezzel szemben az ingatlan- vagy részvénykereskedésből származó jövedelmet tőkenyereségnek tekintik. A kiadvány megjegyezte azt is, hogy „a tőkenyereség adót minden ügylet után beszedik, míg a vegyes  jövedelmek után fizetendő adót csak évente kell fizetni”.

Ahn Chang-nam, a Kangnam Egyetem adóprofesszora úgy véli, hogy a kormánynak „reálisan nehéz” minden kripto tranzakcióról tudni. “Úgy tűnik, hogy az adóhivatal gyakorlati megközelítést alkalmazott, amikor a kriptovaluták kereskedéséből származó hasznot vegyes eszköz adózási kategóriába sorolta”, folytatta a professzor.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.