Döbbenetes megoldással álltak elő a szerbek a környezetvédelem jegyében

Szerb tudósok egy csoportja elképesztő megoldással állt elő a környezetszennyezés megfékezése érdekében. Létrehozták a folyékony fát, amelyet könnyű elhelyezni a nagyvárosok betonrengetegében.

Az IHME szerint “a környezetszennyezés évente háromszor annyi embert öl meg, mint a HIV/AIDS, a tuberkulózis és a malária együttvéve”.

Két nagyon nagy szénerőmű miatt Belgrád Szerbia egyik legszennyezettebb városa. Összességében Szerbia 2020-ban a 28. helyen állt a világon a legrosszabb levegőminőség tekintetében. Így nem meglepő, hogy az ország polgárai intenzív mellékhatásoktól szenvednek. 2019-ben a Global Alliance for Health and Pollution (Globális Szövetség az Egészségért és a Szennyezésért) közzétette a szennyezés és az egészségi állapot mérőszámainak globális, regionális és országos elemzését. A jelentésben Szerbia került az első helyre Európában, ahol 100 000 lakosra 175 haláleset jut a szennyezés miatt.

Francine Pickup, az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának (UNDP) szerbiai képviselője kifejtette, hogy: “Becslések szerint a városok a világ teljes CO2-kibocsátásának 75%-át okozzák, amelynek legnagyobb hányada a közlekedésből, valamint az épületek hűtéséből és fűtéséből származik”.

Mivel a népsűrűség igen magas, a zöld területek kialakítása és a fák ültetése – amelyek a városi területeken a természetes levegőtisztítást jelentik – összetett cél, de kevés a szabad terület a parkosításra.

Szerb megoldás egy globális problémára

Dr. Ivan Spasojevic, a biofizikai tudományok doktora, a Belgrádi Egyetem Multidiszciplináris Kutatóintézetének egyik szerzője egy innovatív eszközt fejlesztett ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a levegőminőség javítására: a folyékony fát. A LIQUID 3 néven is emlegetett újszerű alkotás Szerbia első városi foto-bioreaktora, amely megoldást jelent a tiszta levegőért folytatott küzdelemben. Hatszáz liter vizet tartalmaz, és úgy működik, hogy mikroalgák segítségével megköti a szén-dioxidot, és fotoszintézis útján tiszta oxigént termel.

A mikroalgák két 10 éves fát vagy 200 négyzetméter gyepet helyettesítenek. A LIQUID 3 működése gyakorlatilag ennek utánzata. Mind a fák, mind a fű fotoszintézist végeznek és megkötik a szén-dioxidot. A mikroalgák előnye azonban az, hogy 10-50-szer hatékonyabbak a fáknál. A LIQUID 3 mögött álló csapat kijelentette, hogy céljuk nem az erdők vagy faültetési tervek kiváltása, hanem az, hogy ezzel a rendszerrel kitöltsék azokat a városi zónákat, ahol nincs hely fák ültetésére. Az olyan intenzív szennyezéssel járó körülmények között, mint Belgrád, sok fa nem tud életben maradni, míg az algáknak nem okoz gondot a nagyfokú szennyezés.

Dr. Ivan Spasojević kifejtette, hogy “az intézet egysejtű édesvízi algákat használt, amelyek Szerbia tavaiban léteznek, és a csapvízben is képesek növekedni, valamint ellenállnak a magas és alacsony hőmérsékletnek. A rendszer nem igényel különösebb karbantartást – elég másfél hónap után eltávolítani az algák osztódásával keletkezett biomasszát, amely kiváló trágyaként használható, új vizet és ásványi anyagokat önteni bele, és az algák korlátlan ideig tovább nőnek. A projekt célja a mikroalgák használatának népszerűsítése és elterjesztése Szerbiában, mivel a mikroalgák felhasználhatók a szennyvíztisztításban, a zöldfelületek komposztjaként, biomassza és bioüzemanyagok előállítására, valamint a gyárak kipufogógázainak levegőtisztítására”.