E-mail szolgáltatók, ahol elsőbbséget élvez a személyes adatok védelme

Egyre inkább függünk az online kommunikációs eszközöktől, mint amilyen az e-mail és a chat szolgáltatások. Az elektronikus leveles kommunikáció a digitális életünk egyik legfontosabb része, mert ez az a cím ami összefogja a digitális életünk többségét, legyen szó közösségi profilunkról, webshop fiókunkról, mobilbankunkról, kriptovaluta tőzsdénkről és így tovább. Az e-mail fiókunkkal férünk hozzá az online aktivitásunk zöméhez. A big tech vállalatok korában azonban fontos, hogy olyan szolgáltatókat válasszunk, amik maximálisan tiszteletben tartják a felhasználók magánélethez való jogát és erős titkosítási és biztonsági tulajdonságokkal rendelkeznek.

Sajnos a legismertebb ingyenes e-mail szolgáltatások, mint például a Gmail vagy a Freemail.hu viszonylag semmibe veszi a felhasználók elektronikus postaládájának sérthetetlenségét, hiszen köztudott, hogy a nagy big tech vállalatok legfőbb bevételi forrása a személyes adataink kiárusítása a hirdetőknek (különösen a Google esetében). A hirdetők rengeteg pénzt keresnek azon, hogy a felhasználók profilozásával feltérképezik a vásárlási szokásainkat.

Ez a látatlan behatolás a digitális magánéletünkbe arra késztethet sokakat, hogy privátabb alternatívák után nézzenek. A cikkben prezentálunk néhány e-mail szolgáltató alternatívát, amik közül nem mind ingyenes. A 21. században néhol fizetni kell a privát adatok privát adatként való kezeléséért, azonban ha mérlegeljük az előnyöket a költségekkel szemben, akkor gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy a biztonság megérheti azt az árat, amit e szolgáltatásokért fizetünk.

ProtonMail, titkosított e-mailek Svájcból

A svájci székhelyű e-mail szolgáltató ProtonMail havi 4 euróért kínál 5 GB-os tárhelyet. Az alapcsomagja ingyenes, de ez csak 500 MB tárhelyet biztosít, ami nem biztos hogy elég, ha napi több beérkező/kimenő levelünk is van.

A ProtonMailt a CERN és az MIT akadémikusainak egy csoportja alapította még 2014-be és nagyon gyorsan népszerűvé vált az adatvédelmet előtérbe helyező körökben.

PGP (Pretty Good Privacy) titkosítást használ, ami az elektronikus levelek egyik titkosítási szabványa. Az adatokat svájci szervereken tárolják, ami elméletben annyit jelent, hogy a felhasználói adatok védve vannak a kormányzati érdeklődésekkel szemben. Svájc egyébként híres arról, hogy a magánélet védelmét erős törvényekkel dúcolják alá. A végpontok közötti titkosítás mindenesetre azt jelenti, hogy a felhasználók leveleit a vállalat alkalmazottai sem láthatják.

A szolgáltató Androidra és iOS-ra is rendelkezik alkalmazással, sőt, asztali számítógépekre a Bridge funkciója segítségével más e-mail kliensekkel is használható. Extra szolgáltatásai közé tartozik az IP-címek eltávolítása küldéskor, e-mail titkosítás a svájci szervereken, mobil eszközök támogatása, e-mail kliensekkel való kompatibilitás és a nyílt forráskódú Android-alkalmazások támogatása.

ProtonMail, titkosított e-mailek Svájcból

Tutanota – titkosítás Németországból

A Tutanotát egy német adatvédelmi csoport üzemelteti és az egyik legmagasabb szintű biztonságot kínálja a piacon intuitív és felhasználóbarát felhasználói felületén keresztül.

Olcsóbb, mint a ProtonMail, magánfelhasználókra célzott alapcsomagja ingyenes és 1 GB tárhelyet biztosít.

A ProtonMaillel ellentétben a Tutanota az AES-t és RSA-t magában foglaló titkosítási szabványt használ, ami többek között annyit jelent, hogy az e-mail tárgyát is titkosítja.

Az alternatív titkosítási szabvány használatának azonban hátrányai is vannak, mivel a Tutanota nem támogatja a PGP, IMAP, POP vagy az SMTP-t, és nem engedi az alternatív e-mail kliensekhez való csatlakozást. Emellett a felhasználók nem tudják importálni a meglévő e-mailjaiket Tutanota postaládájukba.

A Tutanota németországi szervereken titkosítva tárolja a felhasználói postaláda tartalmakat, névjegyeket és naptárbejegyzéseket és állítólag az egyik legbiztonságosabb a Tutanota – Tutanota mailek közötti levelezésre vagy ha Tutanotáról küld egy user e-mailt egy nem Tutanota e-mail címre egy jelszóval ellátott linkkel.

A szolgáltató appja iPhonera és Android telefonokra is elérhető az asztali gépes alkalmazás mellett.

Tutanota – titkosítás Németországból - e-mail szolgáltatók

Mailfence – titkosított e-mailek Belgiumból

Egy másik nagyszerű, magas funkcionalitású e-mail szolgáltató, székhelye Belgiumban található. A Mailfence számos funkciót kínál, beleértve a naptár- és kapcsolatkezelést, fájltárolást, és ami még fontosabb, az e-mailek PGP-titkosítását. Mivel szerverei Belgiumban találhatók, a felhasználók biztosak lehetnek a teljes adatvédelemben, ahogy azt az ország törvényei elő is írják.

A Mailfence akkor lehet remek választás, ha teljes PGP irányítást szeretnénk kiegészítők és bővítmények nélkül.

A szolgáltató egyben produktivitást funkciókat is kínál és mindamellett felhasználóbarát, intuitív kialakítással rendelkezik. És ami a legfontosabb, a csomagjaikat kriptovalutákban (bitcoin, litecoin) is meg lehet vásárolni. A legolcsóbb csomagja 2.50 euró / hó és 12 GB dokumentum tárhellyel és 5 GB email tárhellyel jár.

Mailfence – titkosított e-mailek Belgiumból

Runbox – privát e-mailek Norvégiában hosztolva

Az egyik legrégebbi norvégiai privát e-mail szolgáltató, a Runbox több, mint 20 éve működik. A magas adatbiztonságot megújuló energia fogyasztással párosítja.

A Runbox egyik legfontosabb tulajdonsága, amely megkülönbözteti a többi e-mail szolgáltatótól, hogy álneveket biztosít a felhasználók fiókjaihoz.

Támogatja a megszokott SMTP, POP és IMAP protokollokat, de harmadik feles e-mail klienseket is integrálni lehet. Hátránya, hogy nincs asztali vagy mobilos alkalmazása, se végpontok közötti titkosítás. A PGP szintén nincs még beépítve a Runboxba, de harmadik feles megoldásként kapcsolható.

További jellemzői közé tartozik a küldéskori IP-cím eltávolítás, GDPR-kompatibilitás, és a fundamentálisan erős fájltárolási és adatvédelmi törvények, amik az országot egyébként is jellemzik. Hátránya az asztali vagy mobil kliens támogatás hiánya, nem nyílt forráskódú, és hogy az adatok alapállapotban nincsenek titkosítva a szerverein.

Runbox – privát e-mailek Norvégiában hosztolva

Posteo – egy újabb szolgáltató Németországból

Egy újabb németországi székhelyű e-mail szolgáltató. A Posteo szintén magas szintű adatvédelmet és biztonságot nyújt a felhasználóinak, ami az adatbiztonság és a magánélet védelme érdekében PGP titkosítást használ.

Legfőbb megkülönböztető jegye a tény, hogy nem támogat a egyedi domaineket, nincs spam mappája (simán csak elutasítja a spamnek vélt üzeneteket), és náluk nincs ingyenes verzió.

Adatvédelem tekintetében, a Posteo szintúgy eltávolítja az IP-címeket az e-mailekről és nem vezet e-mail naplókat. A szolgáltatás szintén magas szintű titkosítási szabványokat kínál. Támogatja az anonim jellegű regisztrációt és anonim utalásokat, regisztráláskor a bankkártya utalást nem kötik adott felhasználó fiókhoz, és akár készpénzzel is fizethetünk a havi 1€ induló csomagjaikért.

A felhasználók tartalmait német szervereken tárolja, nyílt forráskódú és független finanszírozással rendelkezik.

Posteo – egy újabb szolgáltató Németországból - e-mail szolgáltatók

StartMail – holland privát e-mailek

Ugyanaz a cég áll mögötte, mint amely a privát Startpage keresőt kifejlesztette. A StartMail lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy PGP titkosítást alkalmazzanak, miközben az e-mailjeik alapállapotban Hollandiában található szervereken kerülnek titkosításra.

Egyik figyelemre méltó tulajdonsága, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ideiglenes, eldobható e-mail címeket hozzanak létre. A felhasználók ezeket a címeket más e-mail szolgáltatásokkal együtt is használhatják. IMAP és SMTP protokollokat támogatja.

Hollandiában szintén komoly magánélet védelmi jogszabályok vannak érvényben, szóval jó választás azoknak, akiknek ez a legfontosabb. Egyik másik fontos tulajdonsága a szolgáltatónak, hogy a lehető legkevesebb adatot tárolja el egy felhasználóiról, továbbá a titkosítás is szerveroldalon nem pedig böngészőben történik.

Tehát a StartMail legfőbb előnyei: ideiglenes e-mail cím létrehozás, kriptovaluta utalások, IMAP és SMTP támogatás, IP címek eltüntetése küldéskor.

StartMail – holland privát e-mailek

CounterMail – Svédországban tárolt e-mail adatok

A CounterMail már több mint 10 éve működik Svédországban. OpenPGP titkosítást alkalmaz, komoly 4096 bites titkosítási kulcsokkal. Náluk nincs naplózás és lemez nélküli szerverekkel fut, amely állításuk szerint hatékonyan védi a felhasználók adatait.

A szolgáltató névtelen e-mail fejléceket is elérhetővé tesz, eltünteti a feladó IP-címét, továbbá az e-maileket és a mellékleteket alapesetben OpenPGP használatával titkosítják. Szerverfarmjai Svédországban találhatók.

Egyik nagy hátránya, hogy relatíve drága a többi e-mail szolgáltatóhoz képest, aminek tényét a kiváló minőségű szerverekkel, valamint a szigorú biztonsági intézkedésekkel magyaráznak. A CounterMail az RSA és az AES-CBC titkosítás révén megvédi a felhasználókat a személyazonosság kiszivárgásától és a közbeékelődéses támadásoktól is.

További szolgáltatásai közé tartozik a kriptovaluta utalások (bitcoin) támogatása, a biztonságos és beépített jelszókezelő, a titkosított e-maileket naplózás nélkül tárolják svédországi szerveren, az egyedi domainek támogatása és RSA, AES-CBC és SSL titkosítás használata. Két hiányossága van: az elavult felhasználói felület és a drágább árképzési rendszer.

CounterMail – Svédországban tárolt e-mail adatok - e-mail szolgáltatók

CTemplar – titkosított e-mailek Izlandon tárolva

Egy másik szolgáltató, amely állítása szerint a biztonságra és privát e-mail szolgáltatásra helyezi a hangsúlyt. Izland egyébként azon országok közé tartozik, amely az egyik legszigorúbb adatvédelmi törvényekkel rendelkezik a világon.

A CTemplar titkosítottan tárolja az e-maileket, a csatolmányokat és a névjegyeket.

További jellemzői a végpontok közötti végleges titkosítás OpenPGP használatával, a nyílt forráskód, a zéró naplózás, IP-cím eltüntetés és a névtelen bejelentkezési lehetőség. Hátránya az e-mail kliensek hiánya, magas árak, valamint az IMAP / SMTP és a harmadik féltől származó e-mail kliensek támogatásának hiánya.

CTemplar – titkosított e-mailek Izlandon tárolva