Eleged van, hogy még az e-mailekben is lekövetnek? A DuckDuckGo segít

Márciusi adatok szerint a keresők használati listáját a Google vezeti az összes keresés 91,37 százalékával. Mögötte igyekeznek a többiek minél nagyobb szeletet szerezni a tortából. Az egyik üldöző, az adatvédelemre és az anonimitásra, a tiszta eredményekre fókuszáló DuckDuckGo, amely az összes keresés nagyjából 0,53%-ért felel. Most a keresési motor mögött álló cég az e-mailek világa felé fordult.

Az új e-mail védelmi szolgáltatatásával kaphatunk egy @duck.com végződésű e-mailt, ami egyfajta szűrőként funkcionálhat az alapvető e-mail fiókunk és a világ között. Ez azt jelenti, hogy továbbítja az e-maileket, de úgy, hogy közben kiszed belőle minden olyan nyomkövetést és elemzést, ami ma már mindennapos a levelekben is. Emellett létrehozhatunk villámgyorsan e-mail címeket ideiglenes jelleggel egy feliratkozáshoz vagy más szolgáltatáshoz. Aztán utána szépen törölhetjük is. És ami a legjobb, hogy ez mind ingyen van. Az e-mail védelmi szolgáltatásnak most zajlik a béta tesztje, tehát némi változás azért még várható az éles verzióban.

Így használjuk a DuckDuckGo e-mail védelmi szolgáltatását

A használat mobilon nagyon egyszerű, töltsük le a DuckDuckGo privát böngészőjét, majd a menüben a Beállítások alatt válasszuk ki az E-mail védelmet (E-mail Protection). Ezután már csak létre kell hoznunk a @duck.com e-mail címet és meg kell adnunk, hogy hova továbbítsa az érkező leveleket. Ugyanitt van lehetőségünk arra, hogy a fő DuckDuckGo e-mail cím mellé bármennyi privát Duck címet létrehozzunk, amelyeket feliratkozásoknál használhatunk eldobható módon.

Asztali gépen is használható az új szolgáltatás, de ehhez le kell töltenünk a Chrome, Firefox vagy Edge böngészőkbe a DuckDuckGo Privacy Essentials nevű bővítményt. Ez hozzáférést ad az e-mailes funkciókhoz és lehetővé teszi az interneten való névtelen keresést. Blokkolja a rejtett nyomkövetőket webhelyeken és a biztonságot is javítja. És innentől kezdve már használhatjuk is a nyilvános és privát DuckDuckGo e-mail címeinket. Bármi ami érkezik ezután, az már úgy kerül továbbításra, hogy a nyomkövetések és analitikák ki lesznek szűrve, ráadásul erről a DuckDuckGo egy összefoglalót is ad nekünk.

Ha valamelyik privát, “töltelék” e-mail címünket meg akarjuk szüntetni, akkor pedig az egyik, arra a címre küldött mailben a More gombra kattintva láthatjuk az inaktiválási menüpontot. És ennyi, eldobható, mint a legtöbb reklámlevél és spam. Sokkal több beállításra nincs is szükségünk, telepítsük tehát mobilra vagy bővítményként a böngészőnkbe és kezdjük el használni. Az első néhány e-mail után garantáltan meg fogunk lepődni, hogy mennyire sokan igyekeznek bennünket nyomonkövetni. És bizakodjunk benne, hogy a korábbi botrányok után a DuckDuckGo visszatér a helyes útra.