Echo, Siri, Google Home: nem áll jól a kémkedő okoseszközök szénája

Amazon Echo (Alexa), Google Home, Siri, Samsung Bixby s így tovább, az okosotthonok elengedhetetlen tartozékainak listája szinte végeláthatatlan. Rengeteg opció közül választhatunk, azonban melyik lehet az az eszköz, amely minden elvárásunknak teljes mértékben megfelel? Oh és mindezek mellett nem kémkedik a magánéletünk után suttyomban. Vajon túl nagy kérés lenne ez, avagy mindennek meg van a maga ára?

Megjelenésüket követően hamar a 2010-es évek egyik legközkedveltebb innovációjává váltak a hangvezérlésű eszközök. Univerzális hatáskörük megkönnyítette az emberek életét a mai rohanó világban. A zsebünkben lévő okostelefonoktól kezdve, amelyek bármilyen felmerülő kérdésünkre választ biztosítanak, saját otthonunk irányítását bocsátottuk virtuális kezeikbe, ezzel beengedve őket magánszféránkba.

Azonban, miután ezek a digitális okoseszközök rengeteg terhet levettek felhasználóik válláról, az utóbbi években egészen hihetetlen aggályokat keltettek bennük. Sokakban felmerült a kérdés, hogy valóban információkat gyűjthet rólam és lehallgathat egy eszköz a saját otthonom falai között?

Alexa

„Alexa, te kémkedsz utánam?” – szegezte számtalan ember a kérdést okoseszközének. Természetesen érdemleges választ nem kaptak felvetésükre. Azonban, ahogy egyre fontosabbá válik a személyes adatok megóvása globális szinten, annál nagyobb aggodalmat okoznak az efféle feltételezések.

Komoly bajban van Alexa, a felhasználók nem díjazzák a kémkedést

Ezenkívül számottevő mennyiségű Amazon Alexa tulajdonos számolt be arról, hogy az elmúlt néhány hónap során az eszköz az időjárási tájékoztató során próbálta meg rávenni őket egy drágább csomag megvásárlására. Ez vélhetően annak tudható be, hogy rohamosan csökken a kereslet s egyre kevesebben szereznek be hangvezérlésű eszközöket.

A Bloomberg, a pénzügyi szektor fő információs forrásaként szolgáló vállalat, információi elég érdekes adatokra derítettek fényt. A 2018 és 2021 között Alexa-t vásárló felhasználók 15-25%-a 2 hétnél tovább nem használta az eszközt a vásárlást követően. Ezek a készülékek azóta ott porosodnak a vevők otthonaiban, további bevételt nem generálva a cégnek.

Az viszont, hogy nem termelnek profitot, még mindig a kisebbik rossz. Ugyanis eddig több, mint 75 000 panaszbejelentés érkezett az Amazonhoz, amelyek mind a vállalat lehallgatási tevékenységét rágalmazzák. Így ahelyett, hogy a technológiai óriás még több pénzt zsebelne be a kuncsaftoktól, borsos összegeket kell fizetnie büntetésül a bírósági ügyek kapcsán.