Egy francia apa egy egész várost bénított le egy jelzavaró készülék használatával

Egy apa, aki jelzavaró készülékkel próbálta megfékezni gyermekei internetezését, tévedésből egy egész város internetkapcsolatát kiiktatta.

A francia Agence Nationale des Fréquences (ANFR), az ország rádiófrekvenciáinak kezeléséért felelős szervezet furcsa panaszt kapott egy mobiltelefon-szolgáltatótól. A szolgáltató ugyanis furcsa jelkimaradásokat észlelt, amelyek hatással voltak a franciaországi Messanges város lakosainak telefon- és internetszolgáltatásaira. Az ANFR szerint egy furcsa részlet tűnt ki a jelentésből: a szolgáltatásokat minden nap éjféltől nagyjából hajnali 3-ig folyamatosan szüneteltették.

Miközben a lakosok aludtak, az ANFR toulouse-i regionális szolgálatának egyik munkatársa elkezdte járni az utcákat, hogy utánajárjon mi történik. Miközben a vizsgálatot lefolytató szakértő figyelte, hogy az óra éjfélt mutat, a spektrumanalizátor berendezésük ismerős formát rajzolt ki. Kiderült, hogy egy jelzavaró készüléket használnak valahol.

A készülék által kibocsátott hullámokat egy szomszédos város egyik házáig követték. Másnap az egyik lakó elismerte a felelősséget, és elárulta, hogy azért vásárolt egy többsávos jelblokkoló készüléket, hogy megakadályozza, hogy tizenéves gyermekei éjszaka engedély nélkül internetezzenek.

jelblokkoló

Jelblokkoló készülék az internetezés blokkolására

Az apa azt állította, hogy tinédzser gyermekei a koronavírus járvány kezdete óta “függővé váltak” a közösségi médiától és az internetes böngészéstől, és ez a helyzet a kijárási korlátozások és a lezárások miatt még rosszabbá vált.
A jelzavaró készülék használatával a célja az volt, hogy megakadályozza gyerekeit abban, hogy titokban használják okostelefonjaikat az internetezésre, amikor aludniuk kellene. A jelblokkoló készüléknek azonban sikerült a többi lakos és a szomszédos város lakóinak internetkapcsolatában is problémákat okozni.

“Azzal, hogy be akarta tiltani az internetezést az otthonában, lényegében az egész környéket blokkolta” – közölte az ügynökség.

A probléma az, hogy a jelzavaró készülékek használata illegális Franciaországban, ezért a férfi akár 30 ezer eurós bírságra, vagy akár hat hónapos börtönbüntetésre is számíthat.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarország jogszabályai sem engedélyezik a jelblokkolók használatát és forgalmazását Magyarországon, sem az Európai Unióban. Ez alól kivételt azok a személyek képeznek, akik különleges engedéllyel rendelkeznek az ilyen jellegű berendezések használatához. Ha a szükséges engedély nélkül használ valaki jelzavaró készüléket, akkor ilyen cselekedet miatt bírságot lehet kiszabni vagy akár büntetőjogi felelősségre is vonható a személy.