Bombázón szúrták ki a kínaiak csodadrónját

kAz elmúlt két nap sokak számára hozott pozitív vagy negatív híreket (ezt mindenki saját belátása szerint dönti el). Először is, úgy tűnik, hogy megússzuk a súlyos közel-keleti háborút azzal, hogy Izrael csak nagyon lokalizáltan csapott vissza Iránnak egy korábbi támadásért. Másodsorban pedig az amerikai törvényhozás jóváhagyott egy 61 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajna, Izrael és a tajvani térség támogatására. Tehát a szembenállások folytatódni fognak és a fegyveriparba csak úgy ömleni fog a pénz.

Ilyen hírek közepette jött a Defense Blog információja egy szuperszónikus kínai drón felfedezéséről, amely egy bombázón látható. Az új drónnal egész Délkelet-Ázsia területén végrehajthatóak stratégiai megfigyelések. A WZ-8 nevű, megfigyelésre használható drón egy Xian H-6-os bombázóra telepítve megfigyelhető azokon a felvételeken, amelyek egy hete bukkantak fel az X platformján.

Hatalmas flotta várakozik a kínai drónból bevetésre készen

Ez pedig egy újabb emlékeztető arra, hogy a világ harmadik legnagyobb légierejének számító kínai légierő milyen gyorsan modernizálja erejét, mintegy készülve egy konfliktusra az Egyesült Államokkal Tajvan okán. A WZ-8, amelyet először 2019-ben mutattak be a nyilvánosságnak, csapás előtti célzási információkat és/vagy csapás utáni értékeléseket adhat a hadseregnek. A drón stratégiai légi felderítést is végezhet Délkelet-Ázsiában, beleértve Tajvant és Dél-Koreát is.

Jelenleg amerikai információk szerint egy WZ-8 flotta a kelet-kínai Lu’an légibázison, újonnan épített hangárokban állomásozik. Ez a helyszín lehetővé teszi, hogy ezeket a szuperszonikus drónokat könnyen bevethessék Tajvanon és Dél-Koreában hírszerzési feladatokra. Eközben pedig 30 kilométeres magasságban repülnek – tehát elérhetetlenek a világ legfejlettebb légvédelmi rendszerei számára. Azt pedig Kelet-Európa, a Közel-Kelet elmúlt években történt eseményeiből láthatjuk, hogy a hiperszónikus fegyverek mellett a dróntechnológia meghatározó lehet a jövő bármilyen háborújában.