Egy holland hacker megszerezte az összes osztrák polgár adatait

A hacker megpróbálta eladni mind a 9 millió osztrák lakos adatait.

A lefülelt hacker

A holland hatóságok még 2020-ban fogták el a fiatal férfit, aki egy internetes fórumon próbálta meg eladni az adatokat. A 25 éves férfi nem volt ismeretlen a hatóságok számára, már korábban is érintett volt hasonló ügyekben. A vádlottnál a rendőrök mintegy 9 millió osztrák állampolgár adatait tartalmazó adathordozókat találtak. A házkutatás során azonban további hasonló adatbázisok is előkerültek. Ezek holland, olasz, illetve kolumbiai polgárokról összegyűjtött információkat tartalmaztak.

Teljes adatbázis

Az osztrák hatóságok szerint a vizsgálatok során kiderült, hogy a hacker által eladásra kínált adatok hitelesek. Jelen pillanatban Ausztria mintegy 9.1 millió lakossal rendelkezik. A hacker tehát gyakorlatilag az ország teljes lakosságának adatait kínálta eladásra a feketepiacon.

Adatlopás vagy csak gyűjtés?

A hatóságok azonban nem számoltak be arról, hogy pontosan hogyan is kerültek a vádlott birtokába ezek az adatok. Könnyen lehet, hogy nem is történt semmilyen adatlopás. Az osztrák hatóság egyik szóvivője szerint ezek az adatok ugyanis bárki számára hozzáférhetőek.
A regisztrációs eljárás során az adatokat minden osztrák polgárnak be kell jelentenie a hatóság felé. A publikus információk között szerepel a lakosok születési éve, a neve és a lakhelye. A rendőrség feltételezése szerint ezek illetve ehhez hasonló adatbázisok részben vagy akár teljes egészében is már most bűnözők kezében lehetnek.

Jobb későn mint soha

Arról is faggatták a holland illetve az osztrák rendőrséget, hogy miért csak most hozták ezeket az adatokat nyilvánosságra. A szóvivők elmondták, hogy a nyomozás érdekében eddig nem lett volna tanácsos megosztani a hírt az érintettekkel. Mint mondták, csak így tudták biztosítani a nyomozás sikerességét. Az, hogy ehhez az érintettek mit szólnak könnyű kitalálni.

A hatóságok hozzátették, hogy szerencsére az adatbázisok nem tartalmaztak részleteket az érintettek pénzügyi adatairól. Arról persze hallgattak, hogy ezen információk birtokában ki milyen visszaéléseket hajthat végre könnyedén az áldozatok kárára. A személyazonosság-lopás csak egy ezen a rendkívül hosszú listán.