Egy szibériai kisvárosban már nukleáris zuhany van

Egy távoli szibériai városban a helyiek már lazán vehetnek egy kellemes meleg zuhanyt, amelyet egy közeli atomreaktornak köszönhetnek, amely közvetlenül az otthonokba pumpálja a meleg vizet.

Alig egy éve vezették be Pevek városában a tisztviselők a kisebb és potenciálisan sokoldalúbb atomerőművek egyik új generációját, amely egy úszó uszály fedélzetén található a közeli Jeges-tengeren – írja a DNYUZ.

“Személy szerint nem aggódom” – mondta Pavel Rozhkov, egy helyi lakos.

Az új technológiát, amely nem bocsát semmilyen káros anyagot a levegőbe, a környéken már csak zöld innovációként emlegetik. Miközben a világ országainak vezetői Skóciában találkoznak, hogy megpróbáljanak új lehetőségeket találni az éghajlatváltozás mérséklésére, Oroszország a nukleáris lakossági fűtést, mint lehetséges megoldást támogatja, miközben azt is reméli, hogy ezzel komoly versenyelőnyre tehet szert. Az Egyesült Államokban, Kínában és Franciaországban már több vállalat azt fontolgatja, hogy olyan típusú kis reaktorokat építenek, amelyek most a peveki vízművekhez csatlakoznak.

Az atomenergiával működő lakossági fűtés különbözik attól a megoldástól, ahol a vízmelegítőket nukleáris forrásokból előállított villamosenergiával üzemeltetik. A közvetlen nukleáris fűtés, amelyet Oroszországban és Svédországban próbálnak ki kis területeken, a vizet az erőmű és a lakások között keringteti, közvetlenül a hasadó uránatomokból származó hőt juttatva a lakásokba.

“Ez nagyon izgalmas” – mondta Jacopo Buongiorno, a Massachusetts Institute of Technology nukleáris tudományok és mérnöki tudományok professzora, aki hozzátette, hogy ezek a kis atomreaktorok hővel láthatnának el nagyobb városokat is.

“Az oroszok előrébb járnak. Az elektromos hálózat szén-dioxid-mentesítésével csak az út egynegyedéig jutunk el” – folytatta Buongiorno.

Buongiorno elmondta, hogy szívesen bevállalna egy “nukleáris zuhanyt”, de elismerte, hogy sokan irtóznak már a nukleáris kifejezéstől is, így lehet, hogy bizonyos helyeken nem lesz népszerű a technológia. Holott egy ilyen szerkezettel elkerülhető a hőpazarlás is, amelyet jellemzően gőzként engednek ki az atomerőmű kúpos hűtőtornyain keresztül, most viszont a lakosság számára kínálják fűtésre.

A környezetvédelmi csoportokban is rengeteg a szkeptikus. “Ez egy nukleáris technológia, és abból kell kiindulni, hogy veszélyes” – jelentette ki Andrei Zolotkov, a norvég Bellona környezetvédelmi csoport kutatója, akinek ugyanakkor jobb ötlete nincs a károsanyag kibocsátás csökkentésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük