Egy új algoritmussal gyorsabban visszafejthető minden titkosítás

Annak ellenére, hogy bizonyos körökben kifejezetten komoly érdeklődés övezi a kvantumszámítást, az még mindig nagy kérdés, hogy mire lehet igazából használni egy kvantumszámítógépet. A remények szerint mindent felgyorsíthat majd az optimalizálási folyamatoktól kezdve a gépi tanulásig. De valójában ezek csak elméleti remények, nem tudni, valójában mennyivel lennének gyorsabbak ezek a folyamatok. Viszont egy felhasználási terület biztos.

A kvantumszámítógépek újraírhatják titkosítási rendszereinket

Egy kvantumszámítógép segítségével a jelenlegi titkosítási rendszereink értéktelenek lesznek. Mert ugye a mögöttük álló matematikai feladványok normál számítógéppel megoldhatatlanok. Egy kvantumszámítógép viszont simán képes lehet őket kezelni. Sokan úgy vélekedtek erről, hogy ez majd egy távoli jövő problémája lehet napjaink kvantumprocesszorainak fejlődését nézve. Viszont a Science-ben nemrég megjelent egy írás arról, hogy a New York-i Egyetem kutatója, Oded Reged felfedezett egy algoritmust, amely jelentősen lecsökkenti a számításokhoz szükséges kvantumbitek számát. Igazából Reged csak átdolgozta Peter Shor 1994-es algoritmusát. Shor anno kidolgozott egy olyan módszert, amellyel meg lehet határozni, milyen prímszámok összeszorzásával lehet egy adott számot elállítani.

Kifejezetten nagy számok esetén ez lehetetlennek tűnik a normál számítógépekkel, pontosan ezért ez az alapja napjaink népszerű titkosítási rendszereinek. A legtöbb RSA titkosítás 617 számjegy hosszú, 2048 bites kulcsokat használ. A Fujitsu kutatói szerint egy 10 ezer kvantumbites kvantumszámítógéppel ezt 104 nap alatt lehet feltörni. Viszont Reged átdolgozta az algoritmust úgy, hogy jóval kevesebb lépés elég egy szám visszafejtéséhez. A különbség a két módszer között, hogy Shor eredetileg nagy szorzásokat hajtott végre egyetlen számmal, míg Reged kisebb szorzásokat hajt végre rengeteg számmal. Elméletben ez akár kétszer-háromszor gyorsabb eredményt biztosít, azaz jóval kisebb kvantumszámítógép kell egy RSA titkosítás visszafejtéséhez. Vannak persze az átdolgozott algoritmussal is kérdések, mint a Shor algoritmusára kifejlesztett optimalizációk működése vagy éppen a szükséges kvantummemória mérete. Az viszont tény, hogy a kvantumszámítógépek egyik fontos felhasználási területe lesz a titkosítások visszafejtése.