Egy új, óriási aranybányát fedeztek fel

Egy új, óriási aranybányát fedeztek fel és nyitottak meg. De hol található, és melyek a világ legnagyobb lelőhelyei?

Kanadában egy új, óriási aranybányát fedeztek fel, amely a legnagyobbnak ígérkezik a nyersanyagban már most is gazdag országban, és a világ legfontosabbjai közé sorolható.

Az IAMGOLD Côté Gold bányája néhány nappal ezelőtt nyílt meg. Az IAMGOLD Corporation (IMG) 2024 első negyedévi pénzügyi eredményeinek bejelentésében pontosan kiemelte a Côté Gold bánya első aranykitermelésének sikerét, és 2024 harmadik negyedévére prognosztizálta a kereskedelmi termelés megkezdését.

A hír a nemesfém iránti növekvő érdeklődés közepette érkezett. Az aranybányászat globális üzletág, számos vállalat működik a világ különböző országaiban, és úgy tűnik, hogy az arany iránti kereslet még erősebb, mint valaha.

A kanadai Ontario államban található bánya március végén öntötte ki az első aranyrudat, de a vezérigazgató a szalagátvágási ünnepségen nem akart konkrét adatokat elárulni. Potenciálisan azonban a bánya várhatóan napi mintegy 170 ezer tonna alacsony minőségű ércet fog termelni.

“A termelésünk növekszik, még nem értük el a névleges kapacitást” – mondta Bryan Wilson, a Côté Gold vezérigazgatója. “Ez hatalmas… ez a projekt akár Kanada legnagyobb aranybányája is lehet” – mondták lelkesen az érintett területen lévő települések polgármesterei.

A tisztviselők arra is rámutattak, hogy a bánya egyik legérdekesebb tulajdonsága az önvezető teherautók használata, amely újdonságnak számít az iparágban. A Côté Gold az első bánya Ontarióban, amely ezeket használja. “Környezetvédelmi szempontból a bányában folyó tevékenység páratlan a maga nemében” – mondta George Pirie, Ontario bányászati minisztere.

Nem Kanada az egyetlen ország, amely jelentős mennyiségű arannyal büszkélkedhet a területén. A világ egyik legnagyobb és legígéretesebb aranylelőhelye az indonéziai Pápua középső részén, Mimika regenátusban található Grasberg bánya, mely nemcsak aranyban bővelkedik, de rézben is.

A bányát az indonéz kormány, a pápua kormány és az amerikai Freeport-McMoRan vállalat közös vállalkozásaként a PT Freeport Indonesia üzemelteti.

Az üzbegisztáni Qizilqum-sivatag ad otthont a Muruntau lelőhelynek, a világ legnagyobb aranybányájának. Említésre méltó emellett a Super Pit bánya, mely a legnagyobb Ausztráliában. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Carlin Trendet sem, mely a világ egyik leggazdagabb bányászati területe az USA-ban. A régió több külszíni és földalatti bányából áll.