Egy újság szerkesztőségét átverte a mesterséges intelligencia

Az Irish Timesnak egészen abszurd ügyben kellett szabadkoznia a napokban: valaki szándékosan félrevezette a szerkesztőséget, és sikerült vendégszerzőként megjelentetnie egy mesterséges intelligencia (AI) által “írt” cikket.

A furcsa történetet különösen viccessé teszi, hogy a nevezett cikk egy egészen parodisztikus témában jelent meg: egy magát Adriana Acosta-Corteznek kiadó nő arról írt, hogy hogyan tartja fiatal ecuadori bevándorlóként az önbarnító spray használatát kirekesztőnek az ír hölgyek részéről. Bár Magyarországon talán elképzelhetetlen a témafelvetés, Nyugaton rendszeresek a viták az ún. “blackface”-ről, vagy a kulturális kisajátításról.

Az anyagot megjelentető Ruadhán Mac Cormaic szerkesztő elismerte a hibáját, de kiemelte, hogy rendszerszintű problémáról van szó: “Ez a hiba felszínre hozta azt a problémát, hogy mit kezdjenek a hírportálok a generatív mesterséges intelligencia okozta kihívásokkal.” A cikk írója maga küldte be a témafelvetését a szerkesztőségnek, és ajánlotta fel a cikk megírását, de az a lapnál nem tűnt fel senkinek, hogy a profilképét is AI generálta, illetve a cikk egy része is teljesen gép által lett megírva.

Nem meglepő módon a lap olvasói körében is felhördülést váltott ki az eset. Volt, aki azt követelte Twitteren, hogy alaposabban ellenőrizzék a beküldött témákat, más szerint viszont ezek után nem lehet jó szívvel olvasni az újságot, hiszen komolytalanná vált a szerkesztői gyakorlat. Természetesen olyanok is voltak, akik gratuláltak az átverést kieszelő “Adriana Acosta-Corteznek,” akinek a valós személyazonosságát továbbra is homály fedi.

Nem csak Írországban tört ki sajtóbotrány a közelmúltban a mesterséges intelligencia miatt. Április 14-én a Die Aktuelle című német bulvárlap Michael Schumacherrel “készített” interjút, melyben az autóversenyző helyett a ChatGPT válaszolt. A Schumacher család a cikk megjelenését követően bejelentette, hogy beperli a lapot, és a közvélemény is elítélte az esetet.

Amerikában a Wall Street Journal riportere próbálta ki, hogy hogyan tud a mesterséges intelligencia segítségével egy klónt készíteni magáról, mely olyan jól sikerült, hogy a bankját, és közeli rokonait is képes volt megtéveszteni. Ezek a médiahackek egyelőre elszigetelt eseményeknek számítanak, de mindenképpen felvetik azokat a morális és jogi dilemmákat, melyekkel hamarosan szembe kell néznie a világnak.