Egyiptom 35 milliárd dolláros üzletet jelent be területvásárlásról az Egyesült Arab Emírségekkel

Abu Dhabi két hónapon belül megveszi Kairótól a Ras el-Hekma nevű területet. A vételárat Egyiptom gazdasági válságának enyhítésére fordítják.

Egyiptom 35 milliárd dolláros megállapodást kötött az Egyesült Arab Emírségekkel az északnyugati partvidéken fekvő Ras el-Hekma területének fejlesztéséről. Ezt Mostafa Madbouly egyiptomi miniszterelnök jelentette be pénteken a hetek óta tartó találgatások után.

A kormány kritikusai

A sajtótájékoztatón, amelyen egyiptomi és emirátusi tisztviselők is részt vettek, Madboulyek azt nyilatkozta- Egyiptom a következő hetekben 15 milliárd dollár előleget kap, két hónapon belül pedig további 20 milliárd dollárt.

A miniszterelnök szerint ez a beruházás az ország modernkori történelmének a legnagyobb városfejlesztési projektbe történő közvetlen külföldi befektetése. Az egyiptomi kormány és az ADQ által vezetett emirátusi konzorcium közötti partnerségről van szó – mondta.

Az eladásról szóló hírek elítélést váltottak ki a kormány kritikusaiból, akik szerint a földterület Egyiptom egyik legértékesebb tengerparti helyszíne, és azt helyi befektetőknek kellene fejleszteni.

Madbouly azonban elmondta, hogy az egyiptomi állam 35 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a projektből származó nyereségből. De ez egy magánberuházás, ahol a részvények többségét az Egyesült Arab Emírségek konzorciuma birtokolja.

Egyiptom válságban

A Ras el-Hekma projekt területe 170 millió négyzetméter, amelyre lakásokat, üdülőket, iskolákat, egyetemeket, ipari övezetet, egy központi pénzügyi és üzleti negyedet, egy nemzetközi kikötőt a turista jachtok számára, valamint a várostól délre fekvő nemzetközi repülőteret foglal magában.

Madbouly elmondta, hogy a megállapodás magában foglalja az Egyesült Arab Emírségek által a központi bankban már letétbe helyezett 11 milliárd dollárt. Véleménye szerint a projekt enyhíteni fogja az ország gazdasági válságát.

Ha a dolgok a bejelentésnek megfelelően alakulnak, ez az esemény megerősíti az egyiptomi hatóságok pozícióját az IMF-fel folytatott tárgyalásokon.

Ami a Ras el-Hekma terület jelenlegi lakóinak sorsát illeti, Madbouly elmondta, hogy más területekre költöztetik őket és pénzügyi kártérítést kapnak. A lakosok a jelentések szerint félnek az erőszakos kilakoltatástól.

Naguib Sawiris egyiptomi iparmágnás a megállapodást kommentálva azt mondta, hogy ez az üzlet “a deviza bevonásával, a munkahelyteremtéssel és az árfolyam stabilizálásával” hozzájárulhat a jelenlegi gazdasági válság megoldásához.

A bejelentést követően az amerikai dollár árfolyama a párhuzamos piacokon 5 egyiptomi fonttal, 57 fontra csökkent, szemben a csütörtöki 62 fonttal – írja az állami kötődésű Cairo24 weboldal.

Egyiptom jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal egy olyan mentőcsomagról, amely várhatóan meghaladja a 10 milliárd dollárt. Ezt várhatóan a valuta leértékelése követi majd, hogy a feketepiaci árfolyamokhoz igazodjon – a hivatalos 31 egyiptomi font/USA-dollár árfolyam közel kétszeresére.

A hitelezők megnyugtatására

Madbouly pénteken azt nyilatkozta, hogy a Ras el-Hekma beruházásokat követően Kairót “nagyon, nagyon kevés választja el” attól, hogy megállapodást kössön az IMF-fel.

Khaled Ikram közgazdász, a Világbank egyiptomi részlegének korábbi igazgatója szerint a megállapodás javítja Egyiptom helyzetét az IMF-fel folytatott tárgyalásokon.

Hozzátette, hogy a megállapodásnak “enyhítenie kell az Egyiptom külső kötelezettségeinek nem teljesítésével kapcsolatos félelmeket”. Valamint “meg kell nyugtatnia a hitelezőket és a befektetőket, hogy ne beszéljenek többé arról, hogy az öbölmenti országok egyre kevésbé támogatják Egyiptom gazdaságát”.

A több mint 109 millió embernek otthont adó Egyiptom súlyos gazdasági válsággal küzd, rekord inflációval és deviza hiánnyal.

Augusztusban az éves infláció Egyiptomban a hivatalos adatok szerint megközelítette a 40 százalékot, ami sok egyiptomit a szegénységi küszöb közelébe vagy az alá taszított.

A probléma nem újkeletű, a lakosság több mint fele már a jelenlegi válság előtt is a szegénységi küszöb alatt vagy annak közelében volt.

Abdel Fattah el-Sisi elnök közel 10 éves elnöksége alatt a külföldi adósság négyszeresére emelkedett, elérve a 164 milliárd dollárt. Az adósság kezelése, az állam éves kiadásainak nagy részét felemészti.

Egyiptom teljes devizatartaléka 35 milliárd dollár. Az egyiptomi központi bank szerint a rövid lejáratú adósságok és a devizatartalékok aránya 2022-ben meghaladta a 80 százalékot. Ez kétszerese a 2021-es értéknek.