Egyre több helyen szembesülhet tiltásokkal a Worldcoin

A jelenlegi AI őrületet elindító egyik nagy név, a ChatGPT mögött álló OpenAI vezérigazgatójának egy másik nagy projektje a Worldcoin. A saját kriptovalutával rendelkező, mesterséges intelligencia-központú azonosítási projekt egyre szélesebb körű elterjedése azonban sokakban aggályokat vet fel az adatbiztonság miatt, beleértve a hatóságokat is.

A projekt szerint eddig már több mint 5 millió ember vállalta, hogy egy bowlinggolyó méretű ezüstgömbbe bámuljon, és szkenneltesse az íriszét. Az így létrehozott online személyazonosság mellé a felhasználók még 25 WLD kriptovalutát is kapnak, ami úgy 100 dollár körüli összeg. Április közepéig a Worldcoin World App-ba több, mint 10 millióan regisztráltak.

Az OpenAI vezérigazgató, Sam Altman állítása szerint a projekttel egy olyan globális pénzügyi és azonosítási hálózatot akarnak létrehozni, ami a személyazonosság egyértelmű igazolásán alapul. Altman szerint ez létfontosságú lesz egy olyan korban, ahol mindenhol körbevesz minket a mesterséges intelligencia. De jelenleg úgy tűnik, hogy jóval több a kritika és az ellenséges hang, mint a támogatás. Ugye a Worldcoin kriptovalutákat és blokklánc technológiát is használ, mégis komolyan bírálják a kriptos közösségben is. Főleg azért, mert a Worldcoin pont az ellentéte a Bitcoin és a többi kriptovaluta decentralizációra és anonimitásra fókuszáló alapelveinek. A kérdés persze felmerül, hogy melyik oldalnak van igaza? Tényleg van miért félni a biometrikus adatgyűjtéstől?

A Worldcoin nem igazán tudja megnyugtatni az adatvédelmi problémák miatt aggódókat

Rory Mir, az Elektronikus Határ Alapítvány (EFF) polgári szabadságjogokat védő alapítvány közösségszervezési igazgatója szerint a biometrikus adatok biztonsága kritikus fontosságú, mivel azok “nagyrészt megváltoztathatatlanok és nehezen eltitkolhatók”. Ha valakinek egyszer begyűjtik ezen adatait, akkor nem lesz sok jogorvoslati lehetősége. Nem tudni például azt sem, hogy mindenkinek mindenhol begyűjtik-e szkenneléskor az egyértelmű beleegyezését az adatok védelmére és felhasználásra vonatkozóan. 2023-ban Indiában, Dél-Koreában, Kenyában, Németországban és Brazíliában a szabályozó hatóságok vizsgálatot indítottak a vállalat adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatban. Spanyolország pedig 2024. március 18-án az első ország lett, amely betiltotta a Worldcoin biometrikus adatgyűjtését. A tiltás mögött olyan indokok álltak, mint a kiskorúaktól való adatgyűjtés vagy az, hogy nem volt lehetőség a beleegyezést visszavonni. Spanyolországot május 22-én aztán Hongkong követte, amely szintén leállította a Worldcoin tevékenységét.

Christoph Schmon, a fentebb már említett EFF nemzetközi politikai igazgatója szerint az európai uniós szabályozás egyfajta “egyablakos mechanizmus a határokon átnyúló adatvédelem érvényesítésére”. Ez a fajta jogérvényesítés egy központi vezető hatóságot hozott létre, amely az EU más nemzeti hatóságaival együttműködve dönt a Worldcoin tevékenységének végső sorsáról. Ez alapvetően Németország lesz, mivel ott van a Worldcoin európai központja. Viszont más országok hatóságai is tehetnek külön lépéseket.

A közeljövő lehetőségei

A Worldcoin a maga részéről reagált a szabályozási nyomásra, és nagyobb átláthatóságot és biztonságot kezdett el biztosítani a felhasználók és a kormányzatok megnyugtatására. Például négy nappal a spanyolországi tiltás után a Worldcoin nyílt forráskódúvá tette a szkenneléshez használt Orb szoftverét. A vállalat azt is állítja, hogy miután a titkosított adatokat elküldték az Orb-ból az egyén World App-jára, “annak sehol máshol nem létezik titkosítatlan másolata”. A Worldcoin tehát mindent megtesz, hogy ne szembesüljön mindenhol tiltásokkal.

Hiszen a nyílt forráskódot bárki ellenőrizheti, hogy tényleg nincs más jellegű adatgyűjtés, plusz az is pozitív, hogy a régi íriszkódok törlésére is adtak már módot. Valószínűleg az lesz talán a legpozitívabb lépés, ha a cég lehetővé teszi a teljes és egyértelmű kiszállást a projektből annak minden következményével együtt. És még akkor sem lesz könnyű dolguk. Egy teljesen privát entitásra bízni a biometrikus adatainkat több mint aggályos. Még akkor is, ha jelen pillanatban mondjuk a Worldcoin tényleg mindent úgy csinál, ahogy mondja.