Egységes muszlim kriptovalutát hoznának létre az iszlám országok

Az iszlám országok, köztük Malajzia, Törökország, Irán, Katar és Indonézia vezetői a 2019. évi Kuala Lumpur négynapos csúcstalálkozóján egy egységes muszlim kriptovaluta létrehozásának lehetőségét vitatták meg. Ezen országok célja az lenne a kriptovalutával, hogy csökkentsék az amerikai dollártól való függőségüket. A maláj miniszterelnök támogatja az egységes fizetőeszközről szóló elképzeléseket.  

Egységes muszlim kriptovaluta

Mahathir Mohamad, maláj miniszterelnök, Hassan Rouhani iráni elnök és Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök csütörtökön Kuala Lumpurban arról beszélt, hogy hogyan lehetne létrehozni egy egységes muszlim kriptovalutát. Az eseményen részt vettek többek között Katar és Indonézia vezetői is. A beszélgetések fő témája az volt, hogy milyen megoldásokkal lehetne javítani a muszlimok és az iszlám világ jólétén. A maláj miniszterelnöki hivatal hivatalos weboldala részletesen ismertette a csúcstalálkozón történteket. Malajzia, Törökország és Irán vezetői egy kerekasztal beszélgetésen a kriptovalutákról is diskuráltak, írta az Associated Press.

Rouhani iráni elnök egy iszlám fizetési módszer létrehozásáról beszélt, amelyet az egymással kereskedő iszlám országok használhatnának. Segítségével ezen országoknak nem kellene nagymértékben az amerikai dollár támaszkodniuk és kevésbé lennének kitéve a piaci ingadozások hatásainak.

Irán elnöke arra kérte a muszlim nemzeteket, hogy mélyítsék el a pénzügyi és kereskedelmi együttműködést és küzdjenek az amerikai gazdasági hegemóniával szemben. Véleménye szerint a muszlim világnak intézkedéseket kell hoznia annak érdekében, hogy megmeneküljenek az amerikai dollár és pénzügyi rendszer egyeduralmától. Iránt jelenleg az Egyesült Államok szankciói sújtják. Ezenkívül az USA szenátusi bizottsága a múlt héten jóváhagyta a Törökországgal szembeni szankciók bevezetéséről szóló törvényjavaslatot is. Rouhani beszélt a növekvő nyomásról, a gazdasági kihívásokról, a gyenge kormányzásról, a szegénységről és a korrupcióról. Azt gondolja, hogy veszélybe van az iszlám országok szuverenitása, hiszen a nyugat olyan nemzetekbe tör be, mint Szíria, Jemen és Afganisztán.

A maláj miniszterelnök a muszlim kriptovaluta mellett teszi le a voksát

A kerekasztal beszélgetés után a média felkérte a maláj miniszterelnököt, hogy beszéljen a Rouhani által javasolt egységes muszlim kriptovaluta javaslatáról. A Bernama, maláj kormányzati hírügynökség szerint: “Dr. Tun Mahathir miniszterelnök kijelentette, hogy nyitott az egységes kriptovaluta ötletére. Ez az első alkalom, amikor Irán és Törökország is arról beszélt, hogy „ha nincs amerikai dollárunk, használjunk saját pénzt vagy hozzunk létre közös valutát, amit a muszlim nemzetek használhatnak.”, Malajzia már korábban felvetette az iszlám nemzetek közös valutájának gondolatát, de a nagyhatalmak akkor megvétózták a javaslatot. A miniszterelnök kijelentette, hogy a technológiai fejlesztésben Malajzia hajlandó együttműködni Iránnal és Törökországgal, mivel ezeken a területeken sokkal fejlettebb, mint más muszlim országok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük