Elképesztő áruhiány az Egyesült Királyságban, üres polcok lesznek karácsonyra?

Az Egyesült Királyságban egy népszerű szupermarket feje arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi brit élelmiszerhiány rosszabb, mint amilyet valaha is látott. A kamionsofőrök hiánya, és általában véve a munkaerőhiány miatt üres polcok várják a vásárlókat.

Az élelmiszer-ellátási láncban komoly zavarokat okozott a munkaerőhiány.

Steve Murrells, a Co-operative Group vezérigazgatója a The Timesnak elmondta, hogy jelentősen csökkentették egyes termékek választékát. A hiányokért a Brexitet és a világjárványokkal kapcsolatos kiesést okolta.

David Wells, a Logistics UK vezérigazgatója szerint jelenleg mintegy 90 000 kamionsofőr hiányzik.

Az Iceland fagyasztott élelmiszereket forgalmazó kiskereskedő cég főnöke, Richard Walker a BBC-nek azt mondta, hogy ha a probléma nem oldódik meg azonnal, az hatással lehet a karácsonyi időszakra is.

Üres polcok karácsonykor?

“A sofőrhiány napi szinten befolyásolja az élelmiszer-ellátási láncot, és hiányt okoz a polcokon” – mondta Walker. “A járvány kezdete óta először fordult elő, hogy a szállítást törölték, naponta körülbelül 30-40 szállítmányt”.

Az iparági csoportok szerint az új járművezetők képzése hónapokig tart. Walker szerint a megoldás az lenne, ha a nehéz tehergépkocsi-vezetőket a szakképzett munkavállalók listájára helyeznék, ami lehetővé tenné, hogy a tengerentúlon találjanak leendő kollégákat.

Szerinte az ellátási lánc problémái a Brexit kezeléséből eredő “saját magunk által okozott seb”. A férfi úgy véli, hogy a kormány nem értékelte a nehéz tehergépkocsi-vezetőket, nem ismerte el munkájuk fontosságát, ami most csúnyán visszaüt.

A kiskereskedők elkezdtek ösztönzőket kínálni a sofőrök bevonására. A Tesco 1000 font értékű ún. belépési bónuszt ajánlott fel a teherautó-vezetőknek.

A Morrisons és a Co-op azt mondta, hogy hajlandó átképezni a személyzetet teherautó-vezetőnek. Az elmúlt napokban más vállalatok, köztük a McDonalds, a Nandos és a Subway is ellátási problémákba ütközött, amelyeket a különböző iparágakban tapasztalható munkaerőhiány okozott.

A British Retail Consortium a Logistics UK fuvarozási iparág képviselőivel együtt felszólította a brit kormányt, hogy változtassa meg a tehergépkocsi-vezetői státuszt, hogy lehetővé tegye a tengerentúli toborzást és felgyorsítsa a vizsgáztatást.

A múlt héten az Egyesült Királyság kormánya közölte, hogy terveket terjeszt elő a tehergépjárművek engedélyezési folyamatának egyszerűsítésére és a vizsgák számának növelésére.

A hét elején a McDonald’s legtöbb brit éttermében elfogytak a turmixok.

Nemcsak a sofőrökből van hiány, hanem a húsfeldolgozói és gyümölcsszedői munkakörökben is.

Andrew Kuyk, a tej- és sertéshús-kereskedelmet képviselő Provision Trade Federation főigazgatója a The Guardiannek úgy nyilatkozott, hogy nincs probléma a termékek előállításával.

“Az élelmiszereket továbbra is a gazdaságokban és a gyárakban állítják elő, de az, hogy eljussanak a fogyasztókhoz, kihívást jelent” – mondta. “Hiányoznak a teherautó-sofőrök, a raktárosok, a kiskereskedelmi elosztóközpontokban és a szupermarketekben dolgozók…”