Egy ukrán szervezet ellenségek listáját állított össze, Musk és Trump is rajta vannak

Egy, az amerikai kormányhoz köthető, ukrajnai székhelyű civil szervezet egy “ellenségek listáját” hozott nyilvánosságra, amelyen olyan amerikai újságírók, üzleti vezetők, médiumok és weboldalak szerepelnek, akik kritikusan nyilatkoznak Biden elnökről, az amerikai kormányról vagy a háborúra szánt támogatásokról.

A TEXTY nevű civil szervezet egy ún. ellenségek listáját állított össze és hozott nyilvánosságra, amelyen olyan személyek és portálok szerepelnek, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyek megszüntetéséért kampányolnak. A jelentés célja, hogy az amerikai konzervatív újságírókat, médiumokat és szervezeteket az orosz propaganda terjesztőiként rágalmazza. A listán valójában mindenki rajta van, aki ellenzi az ukrajnai háborút vagy kritikus szavakkal illeti Biden elnököt.

Az ukrán szervezetek úgy tűnik szeretnek listákat készíteni az ellenségeikről. Az egyik leghírhedtebb a kijevi Mirotvorets Center által összeállított hírhedt “gyilkos lista” volt, amelyen szerepelnek olyan nevek, akik már nincsennek az élők sorában. Úgy tudni, hogy ezeket a szervezeteket amerikai pénzből finanszírozzák.

Egy közismert kommentátor, Robby Starbuck az X-en azt írta: “Ez őrület. Egy ukrán civil szervezet most adott ki egy ellenséglistát, amelyen amerikai állampolgárok is szerepelnek. Ez a lista minket hibáztat Ukrajna problémáiért a harctéren. Ennek a civil szervezetnek az alapítóját az amerikai külügyminisztérium képezte ki”.

A listán egyébként olyan ismert nevek is vannak, mint a volt amerikai elnök Donald Trump, Ron De Santis, Tucker Carlson, Robert Kennedy Jr és Elon Musk. Muskot egyébként már többször minősítették orosz propagandistának, legutóbb akkor, amikor a vállalkozó űrkutatási cége arra kérte az amerikai hadsereget, hogy fizesse ki az Ukrajnában működő Starlink műholdas internetszolgáltatását, mert a cég már nem tudta állni az évi 400 milliós dolláros kiadást.

Az említett civil szervezet később reagált az őt ért vádakra azt írva: “Nagyra értékeljük és tiszteletben tartjuk a szólásszabadságot, amely a demokratikus társadalom létezésének szükséges előfeltétele”. Majd hozzátették: “ez nem Ukrajna ellenségeinek listája és nem is egy gyilkos lista”.