Az Ethereum fejlesztők januárra halasztják a Constantinople hard fork bevezetését

Az Ethereum legfőbb fejlesztői október 19-én megegyeztek: eltolják a protokoll tervezett hard forkját 2019 januárjáig.

A forkot, amit Constantinople-nek kereszteltek el, először az Ethereum nyilvános teszthálózatán, a Ropsten-en tesztelték le október 13-án, és úgy tervezték, hogy a fő Ethereum blokkláncon október végével vagy november elejével aktiválják. A teszthálózat alapvetően egyszerű célt szolgál: egy olyan szimulált változata a fő rendszernek, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy apróbb fejlesztéseket úgy próbáljanak ki, hogy ne kelljen sok gas-t költeniük a számítási díjakra.

Ezt követte a fejlesztők pénteki, egy órás találkozója, ahol végre közös nevezőre jutottak és bejelentették, hogy a Constantinople-t leghamarabb csak 2019 január végén fogják bevezetni.

A találkozó során az egyik fejlesztő azt is ajánlotta, hogy a hard fork kifejezés helyett a fejlesztést használják: szerinte ezt az emberek kevésbé fogják problémásnak találni.

A Constantinople debütálása egyébként nem volt teljesen zökkenőmentes a Ropsten hálózatán: az aktiválása 4,230,000 blokknál kellett volna, hogy megtörténjen, előtte azonban megakadt, és két órán keresztül 4,299,999 blokkon állt, ahol a teszthálózat bányászai képtelenek voltak átállni rá. Az Ethereum egyik kliensprogram fejlesztője, Alfri Schoeden magyarázatként annyit mondott, hogy “konszenzus algoritmus” volt az oka a fennakadásnak, ami egy “három-irányba ágazó forkot” eredményezett a Geth és a Parity között (Ethereum kliensprogramok).

A pénteki találkozón pedig Schoeden így fogalmazott a probléma forrásáról “a nemrégiben hozzáadott hasherő lecsökkentett blokkidőket eredményezett, a hard fork pedig emiatt sokkal hamarabb, már szombaton bekövetkezett”, ami pedig az állítása szerint a “lehető legrosszabb időszak egy hard fork számára”.

Azt is hozzátette még, hogy a fork 6 nappal a Geth, és 1 nappal a Parity legújabb kliensprogramjának megjelenése után következett be, ami pedig nem hagyott elegendő időt a felhasználók számára arra, hogy frissítsenek.

A fejlesztők ezen felül még egy konszenzus bugot is találtak a Paritynél: ezt a Fellowship of Ethereum Magicians-ön posztolták korábban.

Schoeden szerint pedig egyetlen felhasználó sem bányászott a Constantinople láncán, ezzel okozva 2 órás fennakadást a láncon a 4,230,000-adik blokk előtt. A helyzeten pedig nem segített az sem, hogy a közösség jelenleg nem rendelkezik egy teszthálózatos fork monitorral, hiszen az egyetlen ilyen a http://ropsten-stats.parity.io, ami pedig Schoeden szerint “nem közöl részleteket a különböző láncokról”.

Főként emiatt a hibák miatt az egyik fejlesztő, Hudson Jameson még egy másik ötlettel is előállt: rendszeresen generáljanak és bányásszanak teszthálózatokon, hogy ezzel tesztelhessék a Constantinople-be való átmenetet. Egy genezis teszthálózaton ugyanis Jameson szerint, “ha valamilyen gond lép fel, szinte azonnal tudni fogunk róla”.

Mi az a Constantinople?

Ahogy korábban írtunk róla, a Constantinople hard fork egy olyan teljes hálózatos Ethereum fejlesztés, amely fő célja a hálózat hatékonyságának növelése. Egyik legfontosabb pontja pedig az, hogy lecsökkentik a bányászok blokk jutalmát, illetve hogy egy olyan konszenzus mechanizmust is bevezetnek, ami ellenállóbb az ASIC bányászgépek ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük