Elon Musk szerint a jövőben mindenki gazdag lesz

Elon Musk szerint a jövőben annak ellenére, hogy nem lesznek hagyományos munkahelyek, mindenki jól fog élni.  

A Tesla vezérigazgatója úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia átírja a munka világát, ám ezt nem jelenti azt, hogy az emberek nem tudnak majd megélni – éppen ellenkezőleg.

„Nehéz megmondani, hogy pontosan mikor jön majd el az a pont, amikor nem lesz szükség munkahelyekre. Lehet majd munkád, de a mesterséges intelligencia mindent el fog végezni” tette hozzá.

Elismerte, hogy víziója kellementlenül érinthet bennünket, de megjegyezte, hogy mindenki hozzáférhet majd az AI-hoz, amely bármilyen kérdésre képes lesz válaszolni. Ez a fejlődés pedig pozitívan fog hatni az oktatásra és a bőség korszakát hozza majd el, ahol nem lesz hiány árukból és szolgáltatásokból. 2018-ban egyébként már kifejtette álláspontját az egyetemes alapjövedelemről; akkor azt tweetelte, hogy a rendszerre feltétlenül szükség lesz, ha az AI átveszi a legtöbb ember munkáját. Most viszont már azt is hozzátette, hogy „nem lesz általános alapjövedelem – univerzális magas jövedelmünk lesz”.

Munka nélküli jövedelem?

Az egyetemes alapjövedelem (Universal Basic Income, UBI) elképzelése szerint a kormány minden állampolgárnak meghatározott fizetést fizet. Bár egyetlen ország sem valósította meg teljes mértékben az alapvető szükségleteket fedező UBI-t, az Egyesült Államokban már vannak olyan programok (ilyen például az Alaska Permanent Fund Dividend), amelyeken keresztül láthattunk utalásokat a benne rejlő lehetőségekre. Ezek a kezdeményezések bizonyítékot nyújtanak arra, hogy egy ilyen rendszer segíthet a szegénység és az egyenlőtlenségek kezelésében a jövőben.

Kapcsolódó: Elképesztő pontossággal ismeri fel a rákot a mesterséges intelligencia

2017-ben Musk a World Government Summit konferencián is hangoztatta az UBI szükségességét a fejlett robotika és az AI által generált társadalmi kihívások enyhítése érdekében. A párizsi Viva Technology konferencián tett megjegyzéseivel kihangsúlyozta a mesterséges intelligencia által vezérelt jövőbe vetett hitét, amelyben az embereket „felmentik majd a munkába járás alól”. Erre 80%-os esélyt lát, ami kérdéseket vet fel az élet értelméről és céljainkkal kapcsolatban, hiszen a gépek jobban el fogják tudni látni a feladatokat, mint mi magunk.