Elon Musk tönkreteszi a Twittert? – masszív leépítés a láthatáron

Elon Musk tönkreteszi a kriptovilág kedvenc közösségi média platformját, a Twittert? Rengetegen ettől tartanak s úgy vélik, hogy az üzletember felelőtlen döntéseket hoz. 

A mikroblog-szolgáltatás újdonsült tulajdonosaként Musk szinte mindent megtehet, amihez csak kedve szottyan. Miután a meghökkentő ötleteiről elhíresült milliárdos felvásárolta a Twittert, sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon mit szeretne kezdeni vele. Elmondása szerint, a vezérigazgatói szék elfoglalása után, kardinális változtatásokat szeretne megvalósítani.

Ígéretét be is váltotta, azonban a dolgok egészen másmilyen fordulatot vettek, mint amire bárki is számított volna. Musk valóságos ámukfutásba kezdett s elbocsátotta a közösségi hálózat alkalmazottainak 50%-át.

A tömeges elbocsátásokat Elon Musk azzal magyarázta, hogy a Twitter 4 millió dollárt veszít naponta, így ez az egyetlen megoldás.

„A Twitter komoly árbevétel-visszaesést tapasztalt annak okán, hogy a különböző aktivista csoportok nyomást gyakoroltak a hirdetőkre. Mindez annak ellenére következett be, hogy a részünkről semmiféle változtatás nem történt a tartalmak moderálásával kapcsolatban. Sőt, mi több, minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy az aktivisták kedvében járjunk”, ecsetelte Musk.

Csütörtök este az üzletember emailt küldött a Twitter összes munkatársának, amelyben informálta őket arról, hogy munkaviszonyuk megszűnt-e avagy sem.

„Azon célból, hogy a Twitter megfelelő módon folytassa tovább működését, azt a nehéz döntést kellett meghoznunk, hogy a pénteki nappal elbocsájtunk munkatársakat. Ez a lépés sajnos elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőre tekintve bebiztosíthassuk a vállalat sikerét”, olvasható a levélben.

Továbbá arra is fény derült az üzenetből, hogy „péntekig (november 4.) minden alkalmazott kap egy személyre szóló emailt, amelynek tárgya a “Twitternél betöltött pozíciója” lesz majd. Ha a szóban forgó személy foglalkoztatási viszonya nem változik, akkor Twitter email címjére érkezik majd meg a levél. Azonban, ha tovább nem tudják alkalmazni, az értesítés a követendő teendőkkel együtt személyes email címjére fut majd be.”

„A munkatársaink, illetve a Twitter rendszerének és az ügyfelek adatainak megóvása érdekében az irodáink ideiglenesen zárva tartanak majd. Ha épp valamelyik irodában tartózkodik vagy útban van odafelé, kérjük menjen haza”, folytatódott a tájékoztató.

Vajon Elon Musk tönkreteszi vagy megváltja a Twittert?

Musk szerint elkerülhetetlen volt ez a lépés s hozzátette, hogy minden elbocsátott dolgozónak 3 hónap végkielégítést nyújtanak, ami a törvényben meghatározott mérték duplája.

A Twitter alkalmazottai ezzel szemben csütörtökön pert indítottak és azzal vádolják a vállalatot, hogy megsértette a WARN (Work Adjustment and Retraining Notification) szövetségi törvényt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a mikroblog korábban bevételének 90%-át hirdetésekből termelte ki. Csakhogy az egykoron a felületen hirdető cégek elpártoltak a Twittertől – állítólag Musk irányelvei miatt aggódnak.

Azért, hogy a kiesést pótolni próbálja, Musk úgy határozott, hogy a felhasználók neve melletti kék pipáért ezentúl havi 8 dollárt kér majd el.