Elon Musk szerint a Twitter algoritmusa manipulálja az embereket

A friss Twitter tulajdonos követőinek azt tanácsolja, hogy váltsanak a kronologikus feedre az alkalmazáson belül. Ennek segítségével a tweetek időrendi sorrendben jelennek meg a kezdőlapon ahelyett, hogy azt dobná elénk, ami szerinte minket érdekel.

“Az algoritmus olyan módon manipulál téged, amiről nem is tudsz” – írta Musk, miután elmondta a követőknek, hogyan “javíthatják” a Twitter feedjüket. Ennek módja a home gombra kattintás után a képernyő jobb felső sarkában lévő csillagok “Legfrissebb tweetek” opciójának kiválasztása.

Elon Musk, twitter

A platform alapítója, Jack Dorsey válaszolt a tweetre, amelyben megvédte az algoritmusokat. Megjegyezte azt is, hogy a felhasználóknak vannak lehetőségeik a választásnál.

“[A funkciót] egyszerűen azért tervezték, hogy időt takarítson meg, amikor egy ideig távol vagy az alkalmazástól”.

Egy másik felhasználó megjegyzésére válaszolva, aki megismételte Musk megjegyzéseit, miszerint az algoritmusokat manipulációra tervezték, Dorsey azt mondta: “Nem, nem manipulációra tervezték. Arra tervezték, hogy felzárkóztasson, és feldolgozza azt, ami foglalkozta téged. És ez határozottan járhat nem szándékolt következményekkel”.

Néhány órával később Musk válaszolt az első tweetjére, mondván, hogy a „manipuláció” alatt nem feltétlenül gondolt rosszindulatra.

“Nem rosszindulatra utalok az algoritmusban, hanem inkább arra, hogy megpróbálja kitalálni, hogy mit szeretnél olvasni, és ennek során véletlenül manipulálja/megerősíti a nézeteidet anélkül, hogy észrevennéd, hogy ez történik” – írta Musk. “Nem is beszélve a kódban lévő potenciális hibákról. A nyílt forráskód a megfelelő megoldás mind a bizalom, mind a hatékonyság megoldására.”