Elon Musk végkimerülésig dolgozik, de a Twitter munkatársai őrjöngenek

A Twitter munkatársai nem éppen a legkedvesebb szavakkal illetik újdonsült főnöküket, mi több, egyenesen ki nem állhatják őt. A mikroblog-szolgáltatás irányításának átvétele óta Elon Musk úton-útfélen negatív kritikába botlik. Az üzletembert nem hatják meg a becsmérlő szavak, azonban azt ő is elismerte, hogy túl sokat vállalt magára. 

A hétfői nap folyamán, az indonéziai B20 üzleti konferencia keretein belül Musk bevallotta, hogy a hét minden napján dolgozik, legtöbbször reggeltől estig. Napjai nagy részét az tölti ki, hogy a Twitternél betöltött vezérigazgatói posztjából fakadó kötelességeinek tesz eleget.

A szóban forgó B20 konferencia párhuzamosan zajlik a G20-ak találkozójával, ezért is titulálják a „nemzetközi üzleti közösség hivatalos G20 fórumának”. 

„Ha a helyedben lennék, felugranék egy repülőre és elutaznék Balira, hogy elvonuljak és pihenjek egy kicsit. Miért nem teszed ezt?”, kérdezte a konferencián Anindya Bakrie, a Bakrie & Brothers vállalat elnök-vezérigazgatója.

„Ez fantasztikusan hangzik, de az utóbbi időben meglehetősen megnövekedett a munkamennyiségem. Túl sok munkát vállaltam magamra, az biztos”, felelte Musk a kérdésre.

Tudniillik, a milliárdos vállalkozó nemrégiben visszautasította John Legere, a T-Mobile egykori vezérigazgatója, ajánlatát arra vonatkozólag, hogy átvegye a Twitter működtetését.

Legere november 13-án, a közösségi média felületen keresztül javallotta Musk számára, hogy adja át neki a hálózat irányítását. Ezáltal ő „felhagyhatna a mindennapi teendők lebonyolításával és a “tartalom moderálásával”, így nagyobb figyelmet szentelhetne a technológiának”.

„Költséges vagyok, de ez neked a Twitternél sem okozott problémát (Ui. kérlek mutass példát hogyan kell tweet-elni)”, írta Legere.

Musk erre egy szimpla “Nem”-mel válaszolt, majd később hozzátette, hogy „a Twitter alapjában véve egy szoftver és szerver vállalat”. Ezért „a technológiának gyors ütemben kell fejlődni, amihez egy technológus szükségeltetik”. 

Oda az ebéd, oda az igazság – a Twitter munkatársai békíthetetlenek

Rengetegen adnak hangot aggodalmuknak s tartanak attól, hogy az üzletember visszafordíthatatlanul tönkreteszi a platformot. November elején például bejelentette, hogy 7 500 alkalmazottat bocsátanak majd el abból az okból kifolyólag, hogy „a Twitter megfelelően működhessen tovább”. Kiderült, hogy erre azért volt szükség, mert a vállalat 4 millió dollárt veszített naponta.

Musk azzal próbált védekezni, hogy „az elbocsátott dolgozók 3 havi végkielégítésben részesülnek, ami 50%-kal több, mint amit a törvény előír”. 

Ennek ellenére azóta számos alkalmazott perelte be a céget, mert állítólag megsértette a szövetségi törvényt. A menesztett munkatársak azt állítják, hogy nem tájékoztatták őket időben a fejleményekről és a Musk által említett végkielégítésből eddig egy fityinget sem láttak.

Mindeközben Musk a Twitter által biztosított ingyen ebédet is beszüntette, mivel a vállalat számára egy étkezés 400 dollárba került (20-25 dollár/fő) és „szinte senki sem” tartózkodott az irodákban. Állítását adatokkal is igazolta, miszerint teljesen felesleges a munkavállalók étkeztetése.