Eltávolíthatja a Google és az Apple a Twittert az alkalmazásáruházból

Az alkalmazásáruház góréi, az Apple, a Google Play és az Amazon egy jelentés szerint mind úgy dönthetnek, hogy a Twittert eltávolítják az applikációk közül, miután az új tulajdonos, Elon Musk elkötelezte magát a szólásszabadság mellett.

Phil Schiller, az Apple vezetője minden látható ok nélkül deaktiválta Twitter-fiókját napokkal azután, hogy Donald Trumpot visszaállították a platformra. A Twitter-felhasználók azt is észrevették, hogy maga a hivatalos Apple-fiók látszólag minden tweetjét eltávolította.

A Fast Company jelentése szerint “Musk veszélyes játékot játszik, amely a játék végét jelentheti az általa éppen megvásárolt platform számára” azzal, hogy állítólag nem tudott szigorú moderációt előírni. A cikk hozzátette, hogy Musk a gyűlölködő tartalmaknak szabad utat adhat, de akkor lekerülhet az alkalmazásboltok “polcairól”.

A nagy techcégek állítólag akkor gondolkodtak el a Twitter applikáció eltávolításán, miután Musk kirúgta a közösségi média moderátorainak tetemes részét. A Fast Company megkereste az Apple-t, a Google-t és az Amazont, hogy megkérdezze tőlük, valóban el kívánják-e távolítani a népszerű appot, de egyikük sem válaszolt.

A cikk megjegyzi, hogy mind a Parler, mind a Truth Social ki volt tiltva a nagy alkalmazásáruházakból, ezért a végén arra kényszerültek, hogy beleegyezzenek a drákói moderálási irányelvekbe.

Bár az elég valószínűtlen, hogy a Twitter is erre a sorsra jut, a “kapuőrök” követhetik a hirdetők példáját, és nyomást gyakorolhatnak Muskra, hogy szigorúbb cenzúrát vezessen be, ezzel is vakvágányra küldve a milliárdos egyértelmű célját, hogy “kiszabadítsa a madarat” és visszaállítsa a valódi szólásszabadságot.

Tekintettel arra, hogy az Apple valószínűleg szintén nagy részesedést kap a Twitter új, 8 dolláros előfizetéses szolgáltatásából, pénzügyi indíték is fennáll, hogy jó kapcsolatot ápoljon Muskkal.

Úgy tűnik, a hisztéria nagy része azon alapul, hogy Musk engedélyezte a platformon igazságtalanul letiltott vagy felfüggesztett fiókok visszatérését.

Maga Trump visszatérése a platformra, szintén rettegést keltett a cenzúrázó vállalatokban, akik attól tartanak, hogy elveszítik a hatalmat az ellentétes nézetek valló hangok leállítása felett.