Ennyibe kerül valójában egy elektromos autó akkumulátora

Nagyon szép kis infografikát rakott össze nemrég a Visual Capitalist két elemzője arról, hogy megmutassa, mennyibe kerülnek az akkumulátorcellák a legnépszerűbb elektromos autóknál. A Benchmark Minerals Intelligence adataira felépített grafika megmutatja, hogy az ár elég sok mindentől, így az összetételtől és a felhasznált anyagoktól is függ. Egyes tulajdonosok meg fognak lepődni a számokon, mert modelltől és típustól függően egy új lítium-ionos akkumulátorcsomag ára akár a 25 ezer dollárt is elérheti, ami már 9 millió forint feletti összeg.

Az elektromos autók akkumulátorainak árai

Az árat rengeteg dolog befolyásolja. Olyan tényezők, mint az alapanyagköltség, a termelési költségek, az ellátási hálózat stabilitása és így tovább. De a legfontosabb tényező a kémiai összetétel. A legtöbb lítium-ion akkumulátorban a grafit az anódok alapanyaga. Ez azért standardnek számít. Viszont a katód ásványi összetétele gyakran változik az egyes akkumulátorokban. Ez lítiumot és más ásványi anyagokat, például nikkelt, mangánt, kobaltot vagy vasat tartalmaz. Konkrétan ez az összetétel az, ami meghatározza az akkumulátor kapacitását, teljesítményét, biztonságát, élettartamát és hát leginkább az árát is.

elektromos autó akkumulátor ár

A lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid (NCA) akkumulátorcellák átlagos ára 120,3 dollár kilowattóránként (kWh), míg a lítium-nikkel-kobalt-mangán-oxid (NCM) cellák ára valamivel alacsonyabb, 112,7 dollár/kWh. Mindkettő jelentős arányban tartalmaz nikkelt, ami növeli az akkumulátor energiasűrűségét és nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé. Ennél jóval alacsonyabb költségük van a lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátoroknak, ezek átlagos ára kilowattóránként 98,5 dollár. Ugyanakkor kevesebb fajlagos energiát kínálnak, tehát jóval rövidebb hatótávot tesznek lehetővé. Jelenleg a piacon az NCM akkumulátorokból van a legtöbb, a piaci részesedés több, mint felét birtokolják. Ezután jön az LFP, majd az NCA típus, de előrejelzések szerint 2026-ra az LFP piaci részesedése meg fog duplázódni, míg az NCM részesedése csökkenni fog, ahogy az NCA típusé is.