Észak Atlantisza: egy középkorban elsüllyedt város került felszínre

Németország északi partjainál fedezték fel a 14. században tengervízzel elborított település maradványait.

Német kutatók úgy vélik, megtalálták Észak-Európa Atlantiszát, a középkori Rungholt városát, amely a 14. század második felében a tenger mélyére került. A szakemberek különböző geofizikai és régészeti technikák segítségével azonosítani tudták a települést, és ami a legfontosabb, a település templomát.

Rungholt, legenda vagy történelem?

Rungholt települését számos rejtélyes történet övezi, amelyekben a valóság és a legenda keveredik. Korábban egyesek még abban is kételkedtek, hogy egyáltalán létezett. A legenda ugyanis úgy tartja, hogy Rungholt egy éjszaka (egészen pontosan 1362. január 15. és 16. között) egy szörnyű vihar miatt víz alá került. Ez a helyiek szerint isteni büntetés volt, amely elmosta a város bűnöseit és azok bűneit. Többen úgy tartják, hogy a templom harangjainak hangja még ma is hallható a tenger mélyén.

Rungholtra egészen a középkorig találunk utalásokat néhány ősi dokumentumban, de még a mai térképek is olyan pontatlanok, hogy nem sikerült teljesen behatárolni a helyét. A 20. század óta azonban néhány maradvány kezdett felszínre kerülni: a mai Südfall-sziget közelében található gátak, árkok és zsilipek maradványai megmutatták a kutatóknak, hogy merre kell keresniük.

A nagy felfedezés

Többéves kutatás után a Német Kutatási Alapítvány által finanszírozott Rungholt- és Watt-tengeri projektek meghozták az eredményt. A több mint 10 négyzetkilométeres területet speciális technológiával vizsgálták át, majd 2023 májusában a Südfall-sziget közelében folyamatosan fúrtak, mire megtalálták a település egyes épületét. A kutatók azt állították, hogy egy 40×15 méteres templom alapjait találták meg a tenger mélyén, amely valószínűleg egy nagy település központja lehetett, és a középkori Edomsharde közigazgatási körzet egyik legfontosabb történelmi helyszíne volt. Egy kikötőt és egy sor vízelvezető rendszert is felfedeztek a kutatók.

Egy speciális fémkeret segíti a munkálatokat egy ún. árapasztóban. A leleteket apálykor ássák ki és dokumentálják. Úgy tűnik tehát, hogy megtalálták az elveszett várost, az északi Atlantiszt. A kutatók azonban harcolnak az idővel. “A középkori település maradványai már erősen erodálódtak”figyelmeztet Hanna Hadler, a Mainzi Egyetem egyik munkatársa. “Ez  különösen a templom környékére igaz, ezért sürgősen fel kell gyorsítanunk a kutatásokat.”