Etiópia kötelező digitális ID-t vezet be a kormányzati szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez

Etiópia arra készül, hogy a kormányzati szolgáltatások eléréséhez kötelező nemzeti digitális személyazonosító igazolványt vezet be. Az országos szintű végrehajtás a kormányhivatalok között szakaszosan történik. A lépés paradigmaváltást jelez, mivel a digitális személyazonosító nélküli polgárok nem lesznek jogosultak a közszolgáltatások igénybevételére.

Yodahe Zemichael, az etiópiai nemzeti személyazonosító program igazgatója szerint a program hosszú távú célja az, hogy egyes alapvető közszolgáltatások integrálódjanak a digitális személyazonosító rendszerbe.

Azt tervezzük, hogy minden szolgáltatást integrálunk a digitális személyazonosító igazolványba. Ez volt a kiáltvány víziója, és ezért forrásokat különítettünk el.

– jelentette ki Yodahe.

A digitális identitásról szóló nyilatkozat

2023 márciusában a törvényhozók jóváhagyták a digitális identitásról szóló nyilatkozatot. A kiáltvány nem kötelezi a polgárokat arra, hogy regisztrálják magukat, de az intézményeknek jogot biztosít a szolgáltatások megtagadására.

Az intézmények jogszerűen megtagadhatják a szolgáltatást, ha ügyfeleik nem rendelkeznek digitális személyazonosító igazolvánnyal.

– jelentette ki Yodahe.

Yodahe kiemeli az igazolvány jelentőségét, mint a személyazonossági nyomvonal létrehozásának rendszerét, a társadalmi tőke létrehozásának mechanizmusát és az elszámoltathatóság biztosítását.

Bizalom nélkül nem lenne fejlődés.

2023 novemberében Abiy Ahmed miniszterelnök kijelentette:

Egy személy digitális személyazonosító igazolvány nélkül olyan, mint egy autó rendszámtábla nélkül.

A múlt hónapban a program jelentős lendületet kapott, miután 350 millió dollárt kapott a Világbanktól.

Biometrikus regisztráció

A program keretében mintegy 500 biometrikus regisztrációs csomagot osztanak szét Etiópia-szerte. Ezzel párhuzamosan különböző intézmények számára engedélyeket adtak ki az okmányok regisztrációjának megkönnyítésére.

“Például együttműködünk a bankokkal, és minden egyes regisztrált személy után 40-50 birr-t biztosítunk” – mondta Yodahe.

Az etiópiai bankárok érdekképviseleti csoportja 2023 októberében pályázatot írt ki, amelyben további 6000 biometrikus csomag szállítására kérte fel a beszállítókat.

Yodahe elárulta, hogy az olyan kormányzati intézmények, mint az Igazságügyi Minisztérium, az Okmányhitelesítési és Regisztrációs Szolgálat és az Adóügyi Minisztérium már korábban végrehajtották a követelményt.

Az Igazságügyi Minisztérium nyilvános nyilatkozatot adott ki, amelyben jelezte, hogy a szolgáltatásokat kizárólag a nemzeti digitális személyazonosító igazolvánnyal lehet igénybe venni. Belayhun Yerga igazságügyi államtitkár azt tanácsolta a szolgáltatást igénylőknek, hogy készüljenek fel ezekre a változásokra, és tegyék meg a szükséges előkészületeket.

Habtamu Hailemeskel, az üzleti és befektetési törvényekre szakosodott tanácsadó és ügyvéd pozitívan értékeli a fejleményt.

A kormányzati intézmények már most is megkövetelik a szolgáltatások eléréséhez az azonosítás valamilyen formáját. Amit a jövőben egy digitális személyi igazolvánnyal és egy központi nyilvántartással helyettesítjük.

– jegyzte meg.

Aggodalmát fejezte ki azonban a regisztrációs folyamat agresszív jellegével kapcsolatban, hangsúlyozva a személyes adatok védelmével kapcsolatos aggályait.

A személyes adatok védelméről szóló törvényt még nem fogadták el. Ráadásul a törvénytervezet egy másik kormányzati szervnek, az Etióp Hírközlési Hatóságnak (ECA) adja az adatvédelem feletti ellenőrzést. Ezt a hatáskört egy független, a parlamentnek felelős szervnek kellene adni a felhasználók adatainak védelme érdekében.

– mondta Habtamu Shega.