Az EU hadigazdasági üzemmódba akarja terelni a tagállamokat

Az EU Bizottsága tervet javasolt az európai országoknak a fegyveripar növekedésének ösztönzésére, hogy az minél hamarabb átállhasson “hadigazdasági üzemmódra”.

Az Európai Bizottság az ukrajnai orosz invázióra adott válaszlépés részeként tervet javasolt az uniós országoknak fegyveriparuk ösztönzésére, hogy az minél hamarabb átállhasson “háborús gazdasági üzemmódra”.

Erről a Reuters hírügynökség számolt be, amely szerint Thierry Breton – az Európai Bizottság iparért felelős biztosa – olyan javaslatokat vázolt fel, amelyek arra ösztönzik az EU-tagállamokat, hogy több fegyvert vásároljanak európai vállalatoktól, és segítik ezeket a vállalatokat a gyártási kapacitás növelésében. “Paradigmát kell váltanunk, és át kell állnunk a hadigazdasági üzemmódra. Ez azt is jelenti, hogy az európai védelmi iparnak több kockázatot kell vállalnia a támogatásunkkal” – mondta Breton.

“A jelenlegi geopolitikai helyzetben” – tette hozzá – “Európának nagyobb felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért, függetlenül attól, hogy szövetségeseink négyévente milyen eredménnyel zárják a választásokat” – mondta Breton, utalva a novemberi amerikai elnökválasztásra.

A pénzügyi segélycsomag, amelyre Breton gondol, egy 1,5 milliárd eurós első részletet tartalmaz 2027 végéig. Bár az összeg nagynak tűnik, valójában a nagyszabású védelmi beszerzések világában igen szerénynek számít. Az európai tisztviselők azonban azzal érvelnek, hogy a csomag olyan jogi keretet teremt, amely az elkövetkező években sokkal összehangoltabb kiadásokat tesz lehetővé. Breton ugyanis egy 100 milliárd eurós külön uniós alap létrehozását szorgalmazta a védelmi projektek számára.

A Bizottság tisztviselői azt mondják, hogy azt szeretnék, ha Kijev részt venne a javasolt új programokban, amelyek célja a közös beszerzések és kapacitások növelése, annak ellenére, hogy Ukrajna nem tagja az EU-nak. “A mi feladatunk az, hogy Ukrajnát majdnem úgy kezeljük, mint egy tagállamot” – mondta egy tisztviselő a Reutersnek névtelenséget kérve.

Breton javaslatai között szerepel az amerikai haditechnikai eszközök külföldön történő értékesítésére vonatkozó terv európai változatának létrehozása. Egy másik javaslat lehetővé tenné az EU számára, hogy az európai fegyvergyártó cégeket arra kényszerítse, hogy válság és súlyos termelési hiány idején az európai megrendeléseket részesítsék előnyben. Ahhoz, hogy ezek a javaslatok megvalósulhassanak, az Európai Parlament és az EU 27 nemzeti kormányának jóváhagyására van szükség, amelyek vonakodnak a védelmi és katonai kérdésekben való hatáskörök átadásától. A javaslatokat a NATO is alaposan tanulmányozni fogja.