Európa megelőzheti az Egyesült Államokat a kvantumberuházások terén

A legutóbbi közzétett jelentések számos kvantumtendenciára világítanak rá, miközben az európai kvantum startupokba történő befektetések folyamatos növekedését jelzi.

A HSBC, a Dell, a Federal Reserve, a Citi és a Moderna által készített “State of Quantum 2024” és az IQM finn kvantumhardver-gyártó cég jelentésből kiderül, hogy Európa volt az egyetlen régió, ahol a kvantumtechnológiákhoz kapcsolódó vállalatokba történő kockázati tőkebefektetések folyamatosan növekedtek.

A kvantumtechnológiával foglalkozó startupokba történő kockázatitőke-befektetések világszerte csaknem 50%-kal csökkentek. Míg 2022-ben a globális befektetés 2,2 milliárd dollárt tett ki, 2023-ban már csak 1,2 milliárd dollárt.

Trendek és kilátások

Ekaterina Almasque az OpenOcean általános partnere szerint az IQM jelentés általánosságban folyamatos lendületet jósol a kvantumkorszak felé.

Bár a kvantumszámítástechnikai munkaerő képzése még mindig kihívást jelent, több vállalat célja, hogy 2024-ben az üzleti optimalizálási problémákon dolgozó munkatársait “kvantumkészségre” képezze. Ugyanebben a szellemben a jelentés azt jósolja, hogy a tiszta kvantumszámítástechnika ideje csak később jöhet el. A szakadékot jelenleg az úgynevezett “hibrid megoldások” hidalják át.

A jelentések számos kihívást is azonosítanak. Az egyik ezek közül a helyszíni kvantumszámítás felhővel való elérését érinti. A végfelhasználóknak szembe kell nézniük az adatbiztonsági és adatvédelmi szabályozásokkal. A másik akadályt a kvantum beruházás magas kísérleti költségei jelentik. Emellett a hibrid megoldások működőképessége és a stratégiai kommunikáció fenntartása is kihívást jelenthet.

A kutatások másik fontos megállapítása az volt, hogy a megkérdezettek úgy vélték, hogy bár a kvantumos gépi tanulás továbbra is fontos marad, a mesterséges intelligencia “kannibalizálja” a figyelmet, a befektetéseket és az érdeklődést. Azonban a rövidtávú figyelem elterelés nem mondható végzetesnek, sőt! Az AI és a kvantumtechnológia hosszútávon együtt is működhet (AQ) és ez a jövőben akár forradalmasíthatja a pénzügyeinket is.

A kvantumtechnológiák továbbra is hiánypótló ágazatot jelentenek, és a teljes kockázatitőke-finanszírozás mindössze 1%-át vonzzák. De a korai lépést tevők számára a megtérülés csillagászati méretűnek bizonyulhat. Az előrejelzések szerint a kvantumszámítástechnika globális piaca a 2022-es 9,3 milliárd dollárról 2032-re 203,1 milliárd dollárra nőhet.

Az európai kvantum startup stratégia

A jelentés szerint az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) volt az egyetlen régió, amely 3%-os növekedést ért el. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben 17%-os visszaesés volt tapasztalható, az Egyesült Államokban pedig 80%-kal zuhantak a kockázatitőke-befektetések.

A növekedésben jelentős szerepet játszhat, hogy a legtöbb európai ország mára már kidolgozott nemzeti kvantumstratégiával rendelkezik. Emellett az EU kijelentette, hogy a világ “kvantumvölgyévé” kíván válni.

Stephen Nundy, a Lakestar partnere és technológiai igazgatója az Euractivnak elmondta, hogy

A kormányok kulcsszerepet játszhatnak ennek az Európa szuverenitása szempontjából kritikus technológiának a közvetítésében

Emellett Nundy kiemelte, hogy a kormányok a támogatásokkal jelentősen hozzájárulhatnak a K+F-hez szükséges infrastruktúra, például a nemzeti laboratóriumok és kutatóközpontok létrehozásában.

Európában számos kvantumszámítástechnikai központ található, többek között Svájcban, Hollandiában, Lengyelországban, Finnországban, és a tervek szerint hamarosan egy új központ létesül az Egyesült Királyságban található Oxfordban.

Az Euractivnak nyilatkozva Almasque elmondta, hogy az említett régiókban a startupok száma és a nemzeti laboratóriumok száma között erős korreláció van. Amit az Európa-szerte alkalmazott stratégiai megközelítés jelentősen támogat.

Alapvetően lassabban indult [Európa] a befektetések terén, de valójában a befektetések folyamatosan növekednek, míg az Egyesült Államokban nagyon meredeken indult, majd a kockázati tőke általános csökkenésével együtt visszaesett.

Amerikában más a helyzet

Bár az Az amerikai székhelyű kockázatitőke-társaságok és a magánszektor hatalmas mennyiségű készpénzzel rendelkezik, és jelenleg az amerikai kutatások az élen járnak, az EU erős kormányzati támogatásai és kutatói felhozatala idővel kihívást jelenthet.

Bár az USA a kvantumszámítástechnikát elég fontos technológiának tartja ahhoz, hogy exportkorlátozásokat vezessen be rá, mégsem szerepel a biztonságos befektetési lehetőségek listáján, ami a finanszírozási aktivitás csökkenését okozza. Azonban a tengeren túl, az európai kvantum ökoszisztéma számára a dolgok kedvezőbbnek tűnnek, és ez idővel a pozíciók változásához vezethet.

Ez derül ki az IQM finn kvantum hardver vállalat, valamint az OpenOcean és a Lakestar kockázatitőke-társaságok által ma közzétett jelentésből.

A jelentés elemzi a kockázatitőke-befektetéseket, a kormányzati finanszírozást, valamint a nemzeti kvantumstratégiákat. Globálisan a kvantumos startupokba történő befektetés a 2022-es 2,2 milliárd dollárról 2023-ra 1,2 milliárd dollárra csökkent. Az Egyesült Államokban az esés még nagyobb, közel 80%-os zuhanás következett be.

A kvantum türelmes befektetőt igényel

A kvantum technológiába való befektetés hosszú távon gondolkodó és elkötelezett befektetőt igényel. Eltekintve néhány olyan esettől, amikor a kvantumszámítógépekkel foglalkozó vállalatok kereskedelmi rést találtak és nagy nyereséget értek el, a befektetőknek módosítaniuk kell a megtérülési várakozásaikat.

A kvantumszámításban rejlő lehetőségek teljes kiaknázásához a befektetőknek egyszer az életben lehetőségük van arra, hogy kvantumos startupokat irányítsanak az ökoszisztéma stratégiai területein, és hozzájáruljanak a kvantum stratégiai globális növekedéséhez

– Nyilatkozta az IQM jelentésben Ekaterina Almasque, az OpenOcean általános partnere.

Ekaterina hozzátette, hogy a “számítás új paradigmájából” való profitszerzéshez a finanszírozóknak meg kell ismételniük az olyan vállalatok, mint az Intel, az Arm és az Nvidia, messzire látó befektetőinek sikerét.