Az Európai Bizottság bűncselekménnyé nyilvánítaná a gyűlöletbeszédet

Az Európai Bizottság (EB) a jelek szerint arra készül, hogy a „gyűlöletbeszédet” a legsúlyosabb bűncselekmények listájára vegye fel. A jelentés alapján minden olyan beszédet, amely „összeegyeztethetetlen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása értékeivel, gyűlöletbeszédnek kell tekinteni”.

Az ötlet egy gyűlölet elleni küzdelemmel foglalkozó európai polgári testületből származik. Ez egyike annak a több testületnek (ECP), amelyet azért hoztak létre, hogy segítse Ursula von der Leyen-t, az Európai Bizottság elnöknőjét abban, hogy teljesítse kampányában tett ígéretét, miszerint „jövőbe illő” demokráciát vezet be az EU-ban.

A testület által készített jelentésben szereplő ajánlásokat Vera Jourova, az EB értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, valamint Dubravka Suica, a demokráciáért és demográfiáért felelős alelnök is támogatta.

Jourova szerint a testület ajánlásai a „gyűlöletbeszéd” kezelésére vonatkozóan „világosak és ambiciózusak” – bár, azt is megjegyezte, hogy még mindig hiányzik a beszéd ezen típusának egyértelmű meghatározása.

Habár a fentiekben olvasható idézetben megpróbálták megfogalmazni, mit értenek “gyűlöletbeszéd” alatt, sokan állítják, hogy a megfogalmazás lényegében szubjektív. Nem is beszélve az olyan homályos kifejezésekről, mint az „emberi méltóság értékei”.

Mivel létezik olyan gyűlöletbeszéd is, amely már most is illegális az EU-ban, a testület azt szeretné, ha az új definíciót kapna, a cél pedig a jelentés szerint az, hogya gyűlöletbeszéd minden formáját egységesen elismerjék és szankcionálják, megerősítve ezzel a befogadóbb és tiszteletteljesebb társadalom iránti elkötelezettségünket”.