Ez az egyszerű trükk megmutatja, hogy mennyire van feltöltve az elem

Amikor a távirányító már nem reagál, vagy a gyerek kedvenc játéka nem működik, gyakran szembesülünk a kérdéssel: Az elem merült le, vagy az eszköz hibás?

Egy rendkívül egyszerű trükk gyors és megbízható módot kínál az elemek tényleges töltöttségi állapotának ellenőrzésére. A teszthez mindössze az ellenőrizni kívánt elemre van szükséged. Ha van, érdemes készenlétben tartani egy új, teljesen feltöltött elemet, hogy összehasonlíthasd az eredményeket. A teszt mindössze három egyszerű lépésből áll:

  1. A teszt elvégzéséhez keressünk egy sima és szilárd felületet, például egy asztalt.
  2. Dobjuk le az elemet függőlegesen a felületre körülbelül 20 centiméter magasságból.
  3. Nagyon figyeljünk arra, hogy az elem hogyan érkezik a felületre, és hogyan viselkedik utána. A teljesen feltöltött elem általában felborul és a helyén marad. Egy üres elem ezzel szemben visszapattan egy kicsit.

És hogy miért működik ez az egyszerű teszt? Az alkáli elemek egy gélszerű anyagot tartalmaznak, amely teljesen feltöltve elnyeli az ütést. Amikor azonban az elem lemerül, ez az anyag kiszárad és megkeményedik, így az elem nagyobb valószínűséggel pattan vissza.

Így hosszabbíthatjuk meg az elemek élettartamát

Az alábbiakban néhány tippet sorolunk fel, amelyek segítségével kitolhatjuk a használt elemek élettartamát.

  • Kapcsoljuk ki a készülékeket helyesen: Érdemes meggyőződni arról, hogy az eszközöket, amelyekben elemek vannak, teljesen kikapcsoltuk használat után. Egyes készülékek alvó üzemmódban is viszonylag sok energiát fogyasztanak, ami feleslegesen terheli az elemeket.
  • Vegyük ki az elemeket: Ha hosszabb ideig nem használunk egy készüléket, érdemes kivenni belőle az elemeket. Ezzel nemcsak az energiaveszteséget előzzük meg, de azt is elkerüljük, hogy az elem belefolyjon az eszközbe, ezzel károsítva azt.
  • Kerüljük a szélsőséges hőmérsékleteket: Nem szabad az elemeket nagyon magas vagy nagyon alacsony hőmérsékletű helyeken tárolni. Ez ugyanis befolyásolja az elemekben zajló kémiai folyamatokat, és lerövidítheti az élettartamukat.
  • Használjunk azonos típusú elemeket: Ne használjuk a régi és új elemeket ugyanabban a készülékben, és kerüljük a különböző márkájú vagy típusú (például alkáli és NiMH) elemek kombinálását. Az eltérő feszültségszintek és lemerülési sebességek befolyásolhatják a teljesítményt és csökkenthetik az összes használt elem élettartamát.