Ezrek állnak sorba a Neuralink agy-chip implantátumáért

Az eltávolított koponyadarab helyettesítésére tervezett implantátum leolvassa és elemzi a személy agyi aktivitását, és vezeték nélkül továbbítja ezt az információt egy közeli laptopra vagy táblagépre.

Elon Musk agyi implantátumot beültető startupja, a Neuralink az első klinikai kísérletére készül. A Bloomberg jelentése szerint, amelyet Elon Musk egyik életrajzírója, Ashlee Vance írt, a vállalat olyan önkénteseket keres, akik hajlandóak alávetni magukat a kísérletnek. Az eljárás során eltávolítják a koponyájuk egy részét, hogy elektródákat és szupervékony drótot helyezzenek be az agyukba. Vance szerint meglepő módon, annak ellenére, hogy egy teljesen új orvosi eljárásról van szó, amely az agy bonyolultságát érinti, ezrek állnak sorba az implantátumért.

Hogyan fog történni a műtét?

Az eltávolított koponyadarab helyettesítésére tervezett implantátum leolvassa és elemzi a személy agyi aktivitását, és vezeték nélkül továbbítja ezeket az információkat egy közeli laptopra vagy táblagépre. A kísérlet ideális jelöltje egy 40 év alatti felnőtt lenne, akinek mind a négy végtagja lebénult.

Az implantátum előnyei

A Neuralink ambíciói nem kevesebbek, mint egyenesen forradalmiak. A vállalat célja, hogy az ember gondolatait olyan parancsokká alakítsa át, amelyeket a számítógép megért. Ezzel lényegében ember-gép hibrideket hozva létre. Ezek a hibridek képesek lennének letölteni a tudást, vagy feltölteni az ember gondolatait a tárolóba. Vagy potenciálisan más agyakba is.

E magasztos célok ellenére a megvalósításhoz vezető út nem mentes a kihívásoktól. Miközben több ezer leendő páciens érdeklődése özönlött, a Neuralink még mindig keresi a megfelelőt. A vállalat ambiciózus célokat tűzött ki: Vance szerint jövőre 11 embert akarnak megoperálni, 2030-ra pedig több mint 22 ezret.

A Neuralink nincs egyedül ebben a versenyben. Más vállalatok, például a Synchron és az Onward több mint egy év előnnyel rendelkeznek az agyi implantátumokkal és a kapcsolódó technológiával végzett emberi kísérletek terén.

Bár ez a technológia nagy ígéretet hordoz magában, az agyműtétek óriási tétje miatt tökéletességre és szigorú tesztelésre is szükség van. Miközben ezrek állnak sorba a Neuralink chipért, a világ lélegzetvisszafojtva figyeli, hogy ez a forradalmi technológia hogyan alakítja majd az ember-gép interakció jövőjét.