A FED a magas infláció miatt halaszthatja a kamatvágást – mi lesz így a Bitcoinnal?

Az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve – röviden: FED – előzetesen három kamatvágást prognosztizált 2024-re, amennyiben sikerül az inflációt visszaszorítani. Az év első negyedéve alapján az infláció azonban nem közelít, sőt egyre inkább távolodik a FED 2%-os céljától, így előfordulhat, hogy mégsem látunk olyan mértékű kamatvágást az Egyesült Államokban, mint azt reméltük.

A márciusi inflációs jelentés hatására előfordulhat, hogy a kamatvágás kitolódik év végére, de az is lehetséges, hogy Jerome Powell változatlanul hagyja a kamatlábakat. A piacok elkezdték beárazni a kamatvágás elmaradását, ennek fényében pedig az amerikai tőzsdeindexek mellett a Bitcoin is veszített értékéből.

Kitolódhat a kamatcsökkentési program

Azok után, hogy a 2024 márciusi CPI jelentés 3,5%-os inflációt jelentett egyéves viszonylatban, Jerome Powell, a FED elnöke jelezte, hogy a kamatcsökkentések a vártnál messzebbre tolódhatnak ki. A friss inflációs adatokra hivatkozva láthatjuk, hogy a gyors csökkenésre vonatkozó korábbi várakozásokat megcáfolta a gazdaság. Powell elismerte, hogy a kezdeti előrelépések ellenére az inflációs adatok nem mutatnak tartós javulást, ez pedig megkérdőjelezi a kamatvágásokat.

A FED célja egyértelműen visszaszorítani az inflációt a 2%-os cél környékére. A CME WatchTool jelenlegi előrejelzései alapján 16,4%-os esély mutatkozik arra, hogy júniusban, 37,9%-os esély, hogy júliusban és 69,3%-os esély, hogy szeptemberben láthatunk kamatvágást a FED részéről.

Tiff Macklem, a Bank of Canada kormányzója szerint a FED egyáltalán nem sürgeti a kamatcsökkentést, szerinte előfordulhat az is, hogy csak 2025-ben láthatunk kamatvágást. Ezt a befektetők és közgazdászok azonnal lereagálták, a Standard and Poor’s 500 tőzsdeindexe a hírre közel 2,5%-ot esett.

Bitcoin, mint inflációs pajzs

A kamatvágással kapcsolatos találgatások teret adtak, hogy a kockázatos eszközök mellett a Bitcoin hogyan reagál majd a FED álláspontjának a változására. A gyakran infláció elleni fedezetként emlegetett „digitális arany” a FED nézőpontja szerint rendkívül volatilis és a globális tényezőkre pedig kifejezetten érzékeny.

A Skybridge alapítója, Anthony Scaramucci szerint a Bitcoin jelenleg egy alacsony elterjedtségű eszköz volatilitását mutatja, mely még nem áll készen arra, hogy inflációs fedezet és értéktároló legyen. Yat Siu, az Animoca Brands alapítója más perspektívából közelítette meg a kérdést: Siu szerint a Bitcoin a digitális gazdaságban betöltött státusszimbólum, mely a jövőben egymillió dollár fölé emelheti az árfolyamát – nem értékállósága, hanem szimbolizmusa miatt.

Növekvő intézményi érdeklődés

Kétség sem fér hozzá, hogy a Bitcoin iránti intézményi érdeklődés rendkívüli magasságokba emelkedett, ezt mutatja többek között az Egyesült Államokban januárban jóváhagyott Bitcoin spot ETF piachódító sikere is. Most Ázsiában, egészen pontosan Hong Kongban engedélyeztek Bitcoin- és Ethereum spot ETF-eket, azonban ennek a megjelenése vitát váltott ki a digitális eszközökre gyakorolt közvetlen hatásukról.

A Bloomberg Intelligence vezető ETF-elemzője, Eric Balchunas mérsékelt várakozásait fogalmazta meg a hongkongi ETF-ekkel kapcsolatban, mivel a piac rendkívül kicsi és a régión belüli kulturális preferenciák korlátozhatják a Bitcoin ETF-ek népszerűségét. Ezt erősítette meg Markus Thielen is, a 10X Research alapítója, aki szerint az ázsiai befektetők sokkal konzervatívabbak, mint az amerikaiak.

Kérdés tehát, hogy a vegyes kilátásokkal szembenéző hongkongi Bitcoin ETF végül milyen hatást gyakorolhat a világ vezető kriptovalutájára, ugyanakkor az kétségtelen, hogy a szabályozási környezet és a hongkongi nyitottság enyhítheti Kína álláspontját a Bitcoinnal BTC Price BTC Price kapcsolatban, mely a cikk írásakor 63 500 dollár körül kereskedik.