Nyílt forráskódú böngészővel hívja ki egy srác a Google-t

Egy fiatal programozó szabadidejében nyílt forráskódú keresőmotort fejlesztett a Google alternatívájaként.

A Google utóbbi években egyre frusztrálóbbá váló használata – a keresőmotorok által optimalizált tartalmak (SEO) által látszólag befolyásolt eredmények, a mesterséges intelligencia által generált eredmények, valamint a partneri linkekkel és hirdetésekkel zsúfolt weboldalak – arra késztett egy fiatal programozót, hogy létrehozza saját keresőmotorját.

A Stract célja az, hogy az internetes keresőmotorok ökoszisztémájában uralkodóvá váljon, és a felhasználók ahhoz az oldalakhoz férjenek hozzá, amikhez valójában akarnak, nem pedig a Google által manipulált tartalmakhoz. A keresőmotor jelenleg a fejlesztő irodájának pincéjében található szerveren működik.

A Stractot nagyfokú testreszabhatóság jellemzi, és a projektnek szentelt Discord csatornán keresztül gyűjtött felhasználói visszajelzéseknek köszönhetően gyorsan fejlődik.

A projekt mögötti ötlet Mikkel Denker diplomamunkájából származik, amelyet a Dán Műszaki Egyetemen készített. Szakdolgozatának témája a fájlok és dokumentumok keresésének segítése volt.

Denker megosztotta, hogy a legtöbb online keresés néhány meghatározó szervezeten keresztül történik, mint például a Google, a Bing és a Yandex. Más keresőmotorok, mint például a DuckDuckGo, szintén a Binget használják találataikhoz.

A keresőmotorok szerkezetének ez a homologizáltsága arra ösztönözte, hogy egy olyan alternatívát hozzon létre, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nyitottabb módon navigáljanak, és minden részletében testre szabhassák kereséseiket.

Denker hamarosan befejezi a disszertációját, és ígérete szerint minden energiáját a Stract tökéletesítésének szenteli. A projekt célja, hogy a felhasználók számára személyre szabott, domináns befolyásoktól mentes online keresési élményt nyújtson, ahol a cenzúra kifejezés nem létezik.

A Stract merész kísérletet tesz a keresőmotorok újradefiniálására, mivel nyílt forráskódú, decentralizált alternatívát kínál az online keresés központosításával és elüzletiesedésével kapcsolatos növekvő aggodalmakra.