Felejtsd el a napelemet, már esőből is lehet áramot termelni

Energia az esőből: egy forradalmi felfedezés megnyitja az utat az esőpanelek előtt, amelyeket ugyanúgy a háztetőkön lehet elhelyezni, mint a napelemeket.

Az energiagyűjtés területén potenciálisan forradalmi áttörést jelenthet egy új módszer az esőcseppek által termelt villamos energia összegyűjtésére, tárolására és hasznosítására. Ez a felfedezés olyan esőpanelek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek képesek a háztetőkön áramot termelni.

Eddig az esőből történő energiatermelésre irányuló kísérletek leküzdhetetlen technikai akadályokba ütköztek, de a kutatók most azt állítják, olyan megoldást találtak, amely az esőpaneleket ugyanolyan népszerűvé, ha nem még népszerűbbé tenné, mint a napelemeket. A mérnökök már régóta fontolgatják az eső által termelt energia hasznosítását, ezt a technológiát már alkalmazzák a vízerőművekben és a hullámenergia-gyűjtő rendszerekben, ahol a víz mozgása áramot termel.

A fő problémát az jelentette, hogy az egyes esőcseppek által termelt energia mennyisége jelentéktelen. A napelemeknél alkalmazott, az egyes cellák egyesítéséhez és a nagyobb teljesítmény eléréséhez hasonló megközelítés nem vezetett a kívánt eredményre. A kutatók azonban olyan megoldást mutattak be, amely a jelek szerint áthidalja az ún. csatolási kapacitás problémáját, és a gyakorlatban is működő esőpaneleket hoznak létre, melyek kellő mennyiségű áramot termelnek.

Az iEnergy című folyóiratban közzétett kutatási eredmények ígéretesnek tűnnek, és új megközelítést kínálnak az egyes cellák hídszerű tömbbe szervezésére, ami lehetővé teszi az energiagyűjtést és -tárolást.

Összefoglalva, a kutatócsoport az optimális kialakításra összpontosít, hogy az esőpanelek a napelemek praktikus alternatívájává vagy kiegészítőjévé váljanak. Zong Li, a Tsinghua Shenzhen International Graduate School professzora és az úttörő felfedezés egyik kiötlője a következő szavakkal kommentálta a felfedezést:

“A tanulmány eredményei megvalósítható rendszert biztosítanak az esőcseppekből származó energia nagy mennyiségben történő összegyűjtésére.”