A Föld mellett elrepülő félelmetes aszteroidákat kapott lencsevégre a NASA űrszondája

A NASA óriási radarja a távoli Mojave-sivatagban leképezett néhány félelmetes aszteroidát – köztük egy 1 mérföld széles behemótot –, amint azok áthaladtak a bolygónk közvetlen közelében.

Szerencsére nem ismertek olyan aszteroidák, amelyek több mint egy évszázadon belül potenciálisan becsapódhatnának a Földbe, és a legnagyobb aszteroidák (mint az alábbi) becsapódásának valószínűsége a következő ezer évben rendkívül alacsony. A képek mégis értékes információkkal szolgálnak a bolygókutatóknak arról, hogy mi van odakint, és hogyan kell felkészülni, ha egy valóban fenyegető űrszikla érkezne felénk.

Az alábbi első képen a 1,5 kilométer széles 2011 UL21 aszteroida látható, amint a Földtől 4,1 millió mérföld (6,6 millió kilométer) távolságban haladt el június 27-én. Az biztos, hogy nem súrolta a Földet, de az űrben mérve ez elég közel van – mindössze 17-szerese a Hold távolságának.

Kiderült, hogy ez az aszteroida nem volt egyedül. Három kilométerre tőle egy kisebb holdrészecske kering körülötte.

„Úgy gondoljuk, hogy az ilyen méretű aszteroidák mintegy kétharmada kettős rendszer, és felfedezésük különösen fontos, mert a relatív helyzetük mérése alapján meg tudjuk becsülni a kölcsönös pályájukat, a tömegüket és a sűrűségüket, ami kulcsfontosságú információval szolgál arról, hogyan keletkezhettek” – mondta a közleményben Lance Benner, a NASA Jet Propulsion Laboratory vezető kutatója.

A következő kép lenyűgözően részletes képet nyújt a 2024 MK nevű, 150 méter széles aszteroidáról, amely két nappal később, június 29-én a Földtől mintegy 295 000 kilométernyire száguldott el (ez közelebb van, mint a Hold). „Ez rendkívüli lehetőség volt egy földközeli aszteroida fizikai tulajdonságainak vizsgálatára és részletes képek készítésére” – mondta Benner.

A Goldstone Naprendszer szonda által rögzített 2011 UL21 aszteroida. Forrás: NASA / JPL-Caltech

Egy 500 láb széles aszteroida, ha lakott területen landolna, komoly veszélyt jelentene a föld lakóira. Egy jóval kisebb, körülbelül 100-170 láb átmérőjű szikla becsapódásával járó robbanás Kansas Cityt is elpusztíthatná. Ezért a NASA proaktívan készül egy ilyen esetleges fenyegetés elhárítására.

A 2024 MK aszteroida, mindössze 184 000 mérföld (295 000 kilométer) távolságból. Forrás: NASA / JPL-Caltech

Mindhárom aszteroidát a NASA Goldstone Naprendszer szondája, egy 70 méter széles rádióantenna rögzítette a kaliforniai Barstow közelében. A NASA tudósai rádióhullámokat sugároztak az objektumokra, és a jelek visszaverődtek.

https://go.nasa.gov/3XNCKK2

Az aszteroida becsapódásának kockázatai

Íme az aszteroidák vagy üstökösök mai általános kockázatai, legyenek azok apró vagy nagyon nagy méretűek. Még a viszonylag kis méretű sziklák is fenyegetőek, ezt bizonyította az a 2013-ban Oroszország felett felrobbanó 17 méteres (56 láb) szikla, amelynek hatására betörtek a házak ablakai.

  • Naponta mintegy 100 tonna por és homok méretű részecske hullik a Föld légkörébe, amely azonnal elég.
  • Évente átlagosan egy „autó méretű aszteroida” zuhan át az égbolton és robban fel – közölte a NASA.
  • A körülbelül 460 láb (140 méter) átmérőjű objektumok becsapódása 10 000-20 000 évente fordul elő.
  • 100 millió éves időközönként történik olyan jelenség (egy fél mérföld átmérőjű vagy annál nagyobb szikla méretű becsapódása), amely a „dinoszauruszokat elpusztítását” idézte elő.