Felhő alapú bitcoin bányászat: újabb átverés lenne?

A felhő alapú bitcoin bányászat világában létezik néhány kétes működésű vállalkozás, ezért regisztráció előtt ajánlott alaposan utánanézni a választott cégnek. A gyanús működés legújabb példája a HashOcean, akiknek a weboldala egy ideje már elérhetetlen.

felhő alapú bitcoin bányászat

A HashOcean nevű 2014-ben alapított vállalkozás felhő alapú bányászattal foglalkozik, és saját állításuk szerint hat bányászfarmmal rendelkeznek a világon. Folyamatosan igyekeztek megnyugtatni a felhasználókat, hogy átlátható a működésük, azonban amióta leállt a weboldaluk, sokan csalással vádolják őket.

 

A hírnevük nem volt makulátlan, például a Bitcoincouldmining.org weboldalon sokan vádolták őket azzal, hogy nem fizettek. Azonban sok poszt állítja, hogy feltörték az oldalt, és a domain eladásával ellehetetlenítették a működésüket.

A HashOcean csapat több közösségi média oldalon a következőt írja:

„Habár a domain és az adatközpontjaink nem voltak összekapcsolva, a felhasználók érdekében minden bányász tevékenységet azonnal megszüntettünk és a maradék bitcoint (kb. 3,5 millió dollár) egy új biztonságos pénztárcába utaltuk.”

A cég továbbá azt is közölte, hogy a megrendelések visszavonását a beérkezés sorrendjében tudják teljesíteni.

felhő alapú bitcoin bányászat

Felhő alapú bitcoin bányászat: a Terra Incognita

A közösségi médiában ellentmondó vélemények keringenek: sokan számoltak be arról, hogy nem kapták vissza a pénzüket, azonban néhányan pozitívan nyilatkoznak a kifizetéseikről.

Ennek a zavaros helyzetnek a kihasználására több adathalász weboldal is létrejött, például a „HashOcean”, aminek a profilja szintén a felhő alapú bitcoin bányászat. Azonban az eredeti oldal üzemeltetői igyekeznek figyelmeztetni a felhasználókat a veszélyekre, és megerősíteni, hogy egyik újonnan megjelent oldalban se bízzanak.

Sajnálatos módon a felhő alapú bitcoin bányászat világában viszonylag gyakoriak a hasonló történések. Nehéz megállapítani, hogy melyik cég működése törvényes és melyik csalás, még ha több éves múlttal is rendelkezik. Több esetben bebizonyosodott, hogy a cégek  állításaikkal szemben semmiféle óriási saját adatközpontokat nem birtokolnak.

Hivatalosan nincs megerősítve, hogy a HashOcean működése is csalás volt-e, vagy valóban hackerek támadása miatt álltak le ideiglenesen. Az azonban bizonyos, hogy rengeteg elégedetlen felhasználó osztja meg élményeit a közösségi médiában, és ez a felhő alapú bitcoin bányászat egészére negatív hatással van.