Fenntartható a bitcoin bányászat jelenlegi formája?

Augusztus 12-én jelentette be a világ egyik vezető bitcoin- és más kriptovaluta-bányászgép gyártója, a Bitmain, hogy 1 millió dollárt ad a hongkongi egyetemnek. Az adomány célja olyan kutatások elvégzése, amelyek bizonyíthatják a bányászat pozitív hatásait. Plusz annak feltárása még cél, hogyan lehet károsanyag kibocsátás nélkül, megújuló energiával bányászni. A cég weboldalán a közleményben részletezik is, hogy milyen 4 témakör körül fog zajlani a kutatás.

A Bitmain nem sajnálja a pénzt bizonyító erejű kutatásokra

Az első témakör a bitcoin bányászattal járó káros környezeti hatások pontos megállapítása. Tehát, hogy konkrétan a szektor mennyi káros anyagot bocsát ki a környezetbe. A második tanulmány arra fókuszál majd, hogyan lehetne megújuló energiával bányászni, tehát hogy érhető el a 100%-os “zöld bányászat”. A harmadik kutatási témakörben azt vizsgálják majd a hongkongi kutatók, hogyan lehet hatékonyan felhasználni a bányászathoz szükséges energiát és milyen alternatív módokat lehet találni energia beszerzésére. Jelenleg egyre több és több cég valamint kormány dolgozik alternatív megoldásokon energia előállítására a bitcoin bányászat számára, úgyhogy van más út is úgy tűnik.

Az utolsó kutatási terület a fenntarthatóság kérdése lesz majd. Azaz mit tesznek a cégek azért, hogy elérjék a nulla károsanyag kibocsátási célokat. A kutatás azért is érdekes, mert a múltban több tanulmány foglalkozott a bitcoin bányászat káros hatásaival. De volt egy “Bitcoin Net Zero” nevet viselő kutatás is, amely szerint a bányászat energiafelhasználása jelentősen alacsonyabb más szektorokhoz képest. Ezzel szemben például a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint nagyon komoly károkat okoz a bitcoin bányászat. Pontosan ezért is jó, hogy még több kutatás készül, hiszen jelenleg úgy tűnik, hogy a törvényhozók és a kripto kritikusok mindenféle alap nélkül vesznek fel támadó pozíciót a bitcoin bányászattal szemben.